1 saatlik öğle uykusu gündüz uykululuğuna iyi geliyor

1 saatlik öğle uykusu gündüz uykululuğuna iyi geliyor
YAŞAMA- | A+   16.08.2021 12.54
Qavun

Sıcak havaların uyku sorunlarına yol açabildiğini belirten uzmanlar, gece sıcaklar nedeniyle uyku-uyanıklık ritminde sapmalara izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor. Çok geç yatmanın ertesi gün performans düşüklüğü ve uykululuk haline neden olduğunu belirten uzmanlar, mümkün olduğu kadar aynı saatlerde yatılmasını öneriyor. Uzmanlar, gündüz uykululuğu yaşanması halinde 1 saatlik öğle uykusu yapılmasını tavsiye ediyor.

 Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, sıcak  havalarda ortaya çıkan uyku sorunlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Gece gündüz ritim kaymaları yaşanabiliyor

Sıcak havalarda uykuya dalma ve sürdürme bozukluklarının sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Barış Metin, “Gece sıcaklık ve terleme nedeniyle uyanma birçok kişiyi rahatsız eder. Hava sıcaklığına bağlı olarak birçok kişi uykuya daha rahat dalabilmek için gece geç saatlere kadar bekler. Bu durum da gece gündüz ritminin kaymasına neden olur. Gece geç yatılması sonucu gündüz uyanma sorunları, gün içinde yorgunluk ve uykululuk hali ortaya çıkabilir.” uyarısında bulunuyor.

Uyku-uyanıklık ritmi bozulmamalıdır

Sıcak havalarda ortaya çıkan uyku sorunlarıyla baş etmek için bazı önlemler alınabileceğini kaydeden Prof. Dr. Barış Metin, “Gece sıcaklar nedeniyle uyku-uyanıklık ritminde sapmalara izin vermemek önemlidir. Çok geç yatmak ertesi gün performans düşüklüğü ve uykululuk haline neden olur. Mümkün olduğu kadar aynı saatlerde yatmak gerekir.” dedi.

1 saat öğle uykusu uyunabilir

Gündüz uykululuğunu önlemek için öğle bir saat uyunabileceğini belirten Prof. Dr. Barış Metin, “Eğer gece uykusu sıcaklar nedeniyle kısıtlanıyor ve bu durum gündüz uykululuğa neden oluyorsa saat 12.00 gibi ‘siesta’ denilen 1 saatlik öğle uykusu uyunabilir ve kestirme yapılabilir. Tabii iş ve aile hayatınız buna izin veriyorsa.” diye konuştu.

 Gece klima kullanımına dikkat!

Sıcak havalarda klima kullanımının arttığını kaydeden Prof. Dr. Barış Metin, klimanın kontrollü şekilde kullanımının önemine işaret ederek “Birçok kişi gece klima ile uyuyarak sıcak havalara çözüm bulmaya çalışır. Klimalar dikkatli çalıştırılmazsa gece oda havasını çok düşürebilir. Klimaların odaya verdiği kuru ve soğuk hava da solunum yolu enfeksiyonlarını kolaylaştırabilir. Eğer klima ile uyunacaksa oda sıcaklığının dışarıya göre aşırı düşük bir sıcaklığa ayarlanmamasını öneririm. Dış sıcaklıktan 6-7 derece düşük bir sıcaklıkta uyumak idealdir. Ayrıca klimanın hava akımının doğrudan bedene vurmaması da önemlidir. Doğrudan bedene soğuk hava akımı vurması çeşitli kas ve eklem ağrılarına neden olur.” diye konuştu.

Uyku apnesi, uyku testiyle tespit ediliyor

Obez bireylerde uykuda “apne” denilen nefes durmalarının sık görüldüğüne de dikkat çeken Prof. Dr. Barış Metin, “Uyku apnesinin temel belirtisi, gündüz aşırı uykululuk ve yorgunluk, gece tuvalete kalkma ve gece nefes darlığı ile uyanmadır. Bu bulguların biri veya daha fazlası varsa gece uyku testi yaptırmanız ve uyku apneniz olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Birçok obez birey zayıflayarak uyku apnesinden kurtulmaya çalışır. Teorik olarak zayıflayınca uyku apnesi azalır ancak uyku apnesi olan bireylerin apnelerini tedavi ettirmeden zayıflamaları genelde mümkün olmaz. Bunun nedeni uyku apnesinin yarattığı metabolizma bozukluğudur. Sonuç olarak obezseniz ve uyku apneniz varsa diyete başlamadan önce uyku apnenizi tedavi ettirmenizi öneririm.” diye konuştu. 

Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 16.08.2021 12:54
Öğle uykusu  Gündüz  Uykusuzluk   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });
yakındaki eczaneler nöbetçi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

"Müziğin yeri ve zamanı” ile Can Bonomo ve Evrencan Gündüz İstanbul Cevahir’de
“Güvenli binalara sahip olmak için kentsel dönüşüm sürecini iyi değerlendirmeliyiz”
Süt ürünleri ve bitki çayları dişlere iyi geliyor
İYİ Parti'li Çıray: "Yeni bir covid atağının oluşmasında Suriyeli ve Afganlılara dikkat!"
İYİ Parti'li Tatlıoğlu: Gördük ki, yangın var uçak yok, savaş var barut yok
Olimpiyatlardaki başarı boksa ve okçuluğa olan ilgiyi artırdı
Baş ağrısına iyi gelen 10 besin
İYİ Parti: Tıbbi cihaz sektörünün kamudan 23 milyar TL alacağı birikti, böyle kamu olmaz!

Son Dakika / En Yeniler

img
Aksakal, 17 Ağustos depremini hatırlattı
img
Sanayide yeni devrim görüntü işleme teknolojisiyle olacak
img
Youtuber’lığın yerini Vtuber’lık alıyor
img
Rekorlar ve tutanaklar
img
Sabri Ülker Vakfı, sürdürebilir beslenmede çözüm için Avrupa’ya açılıyor
img
“Güvenli yapılaşma büyük önem taşıyor”
img
Dassault Systemes, Sanal İkiz yardımıyla iklim değişikliğiyle mücadele edecek
img
Bel ve kas ağrılarını tetikleyen nedenlere dikkat
img
Xiaomi'nin Türkiye'de üretilen en yeni modeli Redmi Note 10S satışa çıktı
img
Depreme dayanıksız olan yapılar acilen yenilenmelidir

Trend Haberler

img
Fenerbahçe bir taşla iki kuş vuracak! Yılın hamlesi
Fenerbahçe sol kanada mutlak bir takviye yapmak istiyor… Fransa’dan da sürpriz bir iddia geldi…  But dergisinin haberine göre Villarreal'in kur yaptığı söylenen ... Devamı
img
Eşrefpaşa Hastanesi'nden yaşamlara dokunan hizmet
img
Adana Demirspor - Fenerbahçe maçı saat kaçta, hangi kanalda?
img
Başkan Soyer: Usta - çırak arasında köprü olacağız
img
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden Sel Bölgelerinde yaraları sarıyor
img
Renault, Geely ile önce Çin sonra Asya pazarına yeniden dönüş yapıyor
img
Opel’in klasik modellerinin sergilendiği Opel Müzesi artık online ziyaret edilebiliyor
img
Okutan: "Türkiye Başkanlık sisteminin bütün kötü taraflarını yaşamakta ve zahmetini çekmektedir"
img
14 Ağustos 2021 Koronavirüs verileri açıklandı
img
Ufuk Arda, Kültürpark’ta rüzgar gibi esiyor