16 günde 54 ilde çıkan 299 orman yangınının tamamı kontrol altına alındı

16 günde 54 ilde çıkan 299 orman yangınının tamamı kontrol altına alındı
GÜNDEMA- | A+   13.08.2021 11.55
Qavun

Başta Antalya, Adana, Mersin ve Marmaris olmak üzere 16 günde yaşanan 299 orman yangınına ilişkin açıklamada bulunan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangınlarda zarar gören alanların yeniden ağaçlandırılması konusuna değinerek, “Bu alanlar, hiçbir vatandaşımızın tereddüttü olmasın ki tekrar ağaçlandırılıp, orman olarak hayatını devam ettirecek” dedi. 

Ege Bölgesi’nden Güneydoğu Anadolu’ya kadar uzanan ve Türkiye’nin 54 şehrinde yaşanan 299 orman yangınının tamamı kontrol altına alındı. Orman teşkilatının 28 bölge müdürlüğünden ekiplerin seferber olduğu ve 16 gün boyunca devam eden orman yangınlarına pek çok şehirden itfaiye, polis, jandarma, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden askerler ve vatandaşlar destek oldu. Toplamda 5 bin 250 kişilik bir ekibin koordinasyonu ile kontrol altına alınan yangınlar için 18 su atar uçak, 68 helikopter, 9 İHA, 1 insansız helikopter, 850 arazöz ve 430 iş makinası kullanıldı.   

Orman yangınları afete dönüştü 

Günümüzde önemli bir afet haline gelen orman yangınlarının temel sebebinin iklim değişikliği olduğu ifade edilse de, yangınların esas kaynağının insan faktörü olduğuna dikkat çeken Karacabey, “Yangınların yüzde 90’a yakın kısmı insan eli ile çıkıyor. Bunların sadece yüzde 6’lık kısmı kasten yakılarak çıkarılıyor. Geri kalan yüzde 84’lük kısmı maalesef vatandaşımızın ihmali, dikkatsizliği sonucunda ortaya çıkıyor. Toplumun her bir ferdinin daha dikkatli, daha duyarlı davranmasıyla bu felaketlerin önüne geçmek mümkün” diye belirtti. 

“Eski yeşil dokusuna kavuşacak”

Orman teşkilatı olarak uyumadan, dinlenmeden son ateş sönene kadar mücadeleye devam ettiklerini belirten Karacabey, “Bu alanlar, tıpkı geçmişte olduğu gibi en kısa sürede üzerindeki yanmış olan ağaçlar çıkarılacak, temizlenecek. Daha sonra toprak fidan dikimine veya tohum ekimine hazır hale getirilecek. Bu sonbahardan itibaren tekrar ağaçlandırılarak, eski yeşil dokusuna kavuşacak. Hiçbir vatandaşımızın tereddüttü olmasın bu alanlar tekrar ağaçlandırılıp, orman olarak hayatını devam edecek” dedi. 

“Kara birlikleri olmadan savaş kazanılmaz”

Açıklamasında yangınlarla mücadelede kara birliklerinin önemine dikkat çeken Karacabey, “Orman yangını ile mücadele hep savaşa benzetilir. Denilir ki hava birlikleri ile savaş kazanılmaz sadece. Kara birlikleri bir yere girmeden savaş kazanılmaz. Türkiye’yi orman yangınlarında diğer ülkelere göre başarılı kılan bence aslında burada gizli. Diğer ülkeler hava araçlarıyla mücadele edip, kara araçlarıyla da sadece yerleşim yerlerini tehdit eden noktalarda mücadele ederken, bizler hem hava araçlarıyla hem kara araçlarıyla ormanın her noktasına giriyoruz.” dedi.

Manavgat yangınında alevler içinde kalmasına karşın aracını bırakmayan orman işçisini hatırlatan Karacabey, “Manavgat yangınında iki kardeşimizi şehit verdik. Normalde insanlar şunu bekler herhalde, iki tane arkadaşın yangının içinde kalmış ve şehit olmuş. Aynı şey senin de başına gelecek. Ateş üstüne geliyor ise bırak aracı kaç, kurtul diye düşünmesi gerekirken o insan diyor ki ben terk etmem burayı. Bunun materyalist mantıkla, kapitalist düşünceyle, veyahut da her şeyi madde olarak gören insanların anlayabileceği şeyler değil bunlar” diye aktardı.  

Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 13.08.2021 11:55
Orman yangını  Orman  Yangın   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });
yakındaki eczaneler nöbetçi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

MEXC, Türkiye’deki Orman Yangınlarını Durdurmak İçin Türk Hayırseverlik Fonları ve Ogem-Vak Vakfı’na Katıldı
İBB ekipleri 12 gündür orman yangını mücadelesinde
Büyükşehir yangına dirençli yeşil örtü için 'orman seferberliği' başlatıyor
'Yaralarımızı birlikte iyileştirmemiz mümkün'
CHP Sözcüsü Öztrak: Milletin Aklıyla Alay Ediyorlar
Son 14 günde çıkan 275 orman yangınından 272'si kontrol altında
3 kentteki yangın sürüyor
Yangın Olur Biz Yangına Gideriz Türküsünün Hikayesi

Son Dakika / En Yeniler

img
BABADyno, yeni şarkısını paylaştı: “Paraları Koy Cebe”
img
Türkiye’deki ilk ve tek Padel Tenis Kortu, Sheraton İstanbul City Center’da
img
İspanyol araç üreticisi CUPRA, Goodyear Eagle F1 SuperSport’u seçti
img
CHP'li Akın: 46 milyon abonenin yalnızca 156’sı YETA’ya geçmiş!
img
Bebeğinizi Sallayarak Uyutuyorsanız Dikkat !
img
7/24 görevdeki zabıtadan 81 bin 75 denetim
img
Ekonomi/finans tarihinde bugün 13 Ağustos
img
Halit Ziya Bulvarı trafiğe açıldı
img
'Açık hava sinema günleri' Metro İstanbul’da
img
Normalleşme adımları cilt bakımına ayrılan zamanı azalttı

Trend Haberler

img
Experian, kredilendirme ve kredi görünümü yönetimi için yol haritası öneriyor
Global bilgi hizmetleri şirketi Experian, kredilendirme şirketlerinin ihtiyaçları yönündeki araştırma ve çözüm üretme çalışmalarına bir yenisini ekledi.  Global çerçevede, tüketicilerin ekonomik durumlarını ... Devamı
img
İzmir’de 30 ilçede film gösterimleri başlıyor
img
İYİ Parti ile CHP tek bir konu dışında anlaştı!
img
Akşener: "Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Türkiye’ye de Sayın Erdoğan’a da yaramadı"
img
Sinop, Kastamonu ve Bartın'da tahliye çalışmaları devam ediyor
img
Ayancık'ta mahsur kalanlar helikopterlerle tahliye ediliyor
img
Mercedes-Benz Türk, “Sıfır Gibi Motor” hizmeti portföyünü genişletti
img
İmamoğlu, kahraman itfaiyecileri Yenikapı’da karşıladı
img
Türk işaret dilinde bitcoin terimleri
img
Selet A.Ş'nin faaliyetlerinin sonlandırılması kararı alındı