1600 Yıllık Şerefiye Sarnıcı
1600 Yıllık Şerefiye Sarnıcı
Binlerce yıllık ihtişamlı tarihi boyunca Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı Cihan Devleti gibi pek çok büyük medeniyete başkentlik etmiş bir dünya şehri olan İstanbul; mimari sanatının, su yapılarında doruğa ulaştığı kentlerin başında geliyor. Üç tarafı denizlerle çevrili kentte içme suyuna duyulan ihtiyaç nedeniyle kemerlerden sarnıçlara, bentlerden çeşmelere kadar çeşitli mimari yapılarla süslenen İstanbul, özellikle günümüze kadar ayakta kalmayı başaran sarnıçlarıyla kültür ve sanat açısından tüm dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor.
Başta İstanbul'un en görkemli tarihsel yapılarından birisi olan Yerebatan Sarnıcı olmak üzere Nuruosmaniye, Binbirdirek ve Hipodrom gibi büyük sarnıçların yanı sıra Şerefiye Sarnıcı da ziyarete açıldı.
Yerebatan Sarnıcı'ndan bir asır daha yaşlı olmasıyla dikkat çeken Şerefiye Sarnıcı'nın pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlamanın yanı sıra sanatsal organizasyonlara ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapması planlanıyor. 2018 yılının Nisan ayında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından kültür ve sanat hayatına kazandırılan Şerefiye Sarnıcı, Sultanahmet'te Piyer Loti Caddesi üzerinde bulunuyor. Bir diğer adıyla Theodosius Sarnıcı, 428 - 443 yılları arasında Bizans İmparatoru II. Theodosius tarafından Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa edilmiştir.
Şerefiye Sarnıcı İçinden Bir görüntü
1590 yıllık bir geçmişe sahip olan sarnıç restorasyon öncesinde eski belediye konservatuvarı, sonra Eminönü Belediyesi'nin eski binasının hemen altında yer almaktaydı. 1910'larda sarnıcın üzerine Arif Paşa Konağı yapılmış, 1950'li yıllarda ise Eminönü Belediye Binası yapılmıştır. 2010 yılında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından, Eminönü Belediyesi binasının yıkımı gerçekleştirilmiş, tarihi yapıya zarar vermeden binanın altında kalan, yakın zamana kadar pek bilinmeyen sarnıç ortaya çıkartılmıştır.
Sütun sayısı ve yüzölçümü, Yerebatan ve Binbirdirek sarnıçlarından daha az olup, alan ebatları yaklaşık 45x25 metredir. Çatı 9 metre yüksekliğinde, 32 adet mermer kolon tarafından desteklenir.
Şerefiye Sarnıcı İçinden Bir görüntüYerebatan ve Binbirdirek Sarnıçları arasındaki bağlantı gibi, bu sarnıcın da Binbirdirek Sarnıcı'na bağlantılı olduğu tespit edilmiş olup bu konuda ayrıntılı çalışmalar devam etmektedir. Sarnıç etrafında bulunan betonarme yapıların sökülmesi ile birlikte, çevre düzenlemesi sonrası alan arkeolojik bir park haline dönüştürülmüştür. Tarihi yapının iç ve dış kısmı aslına uygun bir duruma kavuşturularak dış cepheye giydirilen çelik konstrüksiyon ve cam yüzey ile tarihi eser korunaklı hale getirilmiştir. Restorasyonda yapı Yerebatan Sarnıcı gibi sadece kendisinin sergileneceği bir müze olarak tasarlanmış, bu işlevine uygun olarak restorasyonda üst giriş setinde tamamen şeffaf bir giriş binası tasarlanmıştır. Tamamen şeffaf olan yapıya giriş ve çıkışlar Piyer Loti Caddesi'ndeki ön cepheden sağlanmaktadır. Giriş alanında sarnıca ait küçük bir sergi alanı da yer almaktadır.