2023 yılında ihracatta mevcudu korumak başarı olacak

2023 yılında ihracatta mevcudu korumak başarı olacak
EKONOMİ │ A- | A+   30.12.2022 10.29
Qavun

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'nin 2022 yılı değerlendirdi ve 2023 yılının öngörüsünde bulundu.

2022 yılı Ukrayna ve Rusya savaşı, enerji krizi, resesyon ihtimali, ekonomik belirsizlik nedeniyle hem küresel ekonomi için bir dönüm noktası hem de ekonomik krizin Türkiye’nin merkezine yerleştiği bir yıldı diyen EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sözlerine şunları diyerek devam etti:

"Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2022 yılı için belirlediğimiz 18 milyar dolar ihracat hedefimize Temmuz ayında ulaştık. Ancak 2022’nin ikinci yarısında ihracat artış hızımız düştü. Aylık bazda yüzde 29 artışlardan yüzde 7’lere geldik. Ekim ayında ihracat performansında 2021 yılı Ekim ayının gerisinde kaldık. 2022 yılı Ocak-Kasım döneminde ihracatımızı yüzde 12,7 yükselterek 16 milyar 631 milyon dolar rakamına ulaştık.  

Son 1 yıllık dönemde de yüzde 13,6 ivmeyle 18 milyar 189 milyon dolarlık ihracatımız var. Son bir yılda tarım ihracatımız yüzde 17 artışla 6,6 milyar dolar, sanayi ihracatımız yüzde 9 artışla 10,3 milyar dolar, madencilik sektörümüzün ihracatı ise yüzde 12 artışla 1,2 milyar dolar oldu. 

Aralık ayı 24 günlük rakamlara göre performansımız geçen dönemle aynı 1 milyar 275 milyon dolarlık ihracatımız var. Ocak-Kasım döneminde 218 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdik. 137 pazara ihracatımızı artırdık. Almanya yüzde 8 artışla 1,7 milyar dolar, ABD yüzde 14 artışla 1,3 milyar dolar, İtalya yüzde 4 artışla 960 milyon dolarla ihracatımızda ilk sıradaki ülkeler. 11 ayda Asya ve Okyanusya ülkelerine 1,1 milyar dolarlık ihracat yaptık." 

Ticaret Bakanlığımızın da desteği ile “Uzak Ülkeler Stratejisi” doğrultusunda, özellikle dünyanın en büyük ithalatçısı ABD, Çin, Asya-Okyanusya ülkeleri, Afrika kıtası özelinde çalışmalarımız devam edeceğini dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Pandemi sonrasında ise küresel ticarette, bölgeselleşme ve yakın coğrafyadan tedarik dünya gündemindeki iki önemli başlığı. En önemli dış ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği ülkelerine 2022 yılı Ocak-Kasım döneminde yüzde 12 artışla 7 milyar 664 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Avrupa Kıtası ise ihracatımızdan toplamda yüzde 52 pay alıyor ve 8 milyar 783 milyon dolar ihracatımız var." dedi.

Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat kapsamında sürdürülebilirliğin çeşitli alanlarında hem kendi piyasasını hem de ticaret ortaklarını etkileyecek birçok eylemin hazırlığı içerisinde olduğunu ifade eden Başkan Jak Eskinazi, "İhracatçılar için en önemli olanı Sınırda Karbon Vergisi (CBAM) düzenlemesi. Sektörlerimizin yeni düzenlemelerden en az şekilde etkilenmesi için birçok yatırımın hayata geçmesi gerekiyor.  Öncelikli olarak acil dönüşüme ihtiyacı olan karbon-yoğun sektörlerden başlayarak, AB ile ticaretimizde yüksek payı olan diğer sektörleri (tekstil gibi) desteklenmesi gerekiyor. Bu süreçte, sadece AB stratejisinden derhal etkilenen sektörlere değil, gelecekte etkilenecek potansiyel sektörlerin de farkındalıklarının artırılması ve teknik kapasitelerinin geliştirilmesi elzem. İzmir gıdadan sanayiye, yenilenebilir enerjiden dijitalleşme ve sürdürülebilir inovasyona kadar güçlü altyapısı olan firmalara sahip bir kent. Yenilenebilir enerji kullanımının ve enerji verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılmasının temel önceliğimiz olması gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Bu kapsamda, Birliklerimizin Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığına yaptığı öneri çerçevesinde, tüm firmalarımızın sürdürülebilirlik harcamalarına yönelik kapsamlı destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi önem taşıyor diyen Jak Eskinazi, "Demir demirdışı metaller, konfeksiyon, tekstil ve tarım sektörlerimiz Sürdürülebilirlik UR-GE projeleriyle firmalara düşük karbonlu üretim modelini benimsemeleri ve geçiş sürecine hızlı bir şekilde ayak uydurmaları amacıyla destek veriyor. İzmir, hem yenilenebilir enerji kaynaklarının hem de ana ve yan sanayide faaliyet gösteren şirketlerin kümelenmesiyle Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye geçişinde kilit bir rol oynuyor. İzmir Kalkınma Ajansımızın İzmir’in yenilenebilir ve temiz enerjide özelinde proje ve teknoloji üssü olması yönünde çok ciddi çalışmaları var." dedi.

EİB bünyesinde kurmayı planladıkları Yenilenebilir Enerji Ekipmanları ve Hizmet İhracatçıları Birliği'nin Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünen uluslararası sermaye için de referans noktası olacağını söyleyen Jak Eskinazi, sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkemizin ilk Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği'nin kurulması için girişimlerimize devam ediyoruz. Navlun krizi ve pandemi dolayısıyla yakaladığımız ihracat avantajını kur üzerindeki baskı ile kaybetsek de ülkemizin bu avantajının sürekli hale gelmesi için lojistik ve diğer alanlarda atması gereken adımlar var. İzmir Kemalpaşa'da kurulması planlanan Lojistik Merkeziyle ilgili 3 STK ortak çalışıyoruz. Burası hızlı bir şekilde devreye girdiğinde İzmir lojistik üs haline gelecek."

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "En önemli avantajlarımızdan biri Türkiye’de organik üretim ve ihracat Ege İhracatçı Birlikleri öncülüğünde 32 yıl önce İzmir’den başladı. Ülkemizin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştiren Egeli ihracatçılar olarak gerek, akademinin gerek ulusal/uluslararası paydaşlarımızın işbirliğiyle hem İyi Tarım Uygulamaları hem organik üretim ile ilgili birçok projeye yatırım yapıyoruz. Bölgemizde organik pamuk üretimi, better cotton, rejeneratif pamuk gibi sürdürülebilir pamuk üretimi yoğun bir şekilde yapılıyor. “GMO FREE Turkish Cotton” Türk tekstil sektörüne ayrıcalıklı bir marka yaratarak Türk pamuk üretimine dünyada önemli bir statü sağladı." diye konuştu.

Geçen sene çalışmalarına başlanılan Egeli ihracatçıların dijital pazaryeri “eib.li”portalının çalışmalarını bitirip, küresel yeni bir online ticaret kanalı haline getirmeyi planladıklarını ifade eden Jak Eskinazi, yakında Metaverse altyapısında da yeni projelerinin olacağını ve Çin ile ilgili bir e-ticaret platformu için çalışmaların son safhaya geldiğini söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'nin 2023 öngörüleri şu şekilde:

"Pandemi ve savaş nedeniyle enerji maliyetlerindeki artış, parite kaybı, finansmana erişimde sorun yaşayan ihracatçılar olarak Türkiye’deki ekonomik kriz ile birlikte maliyet hesabı yaptığımızda sipariş alamaz noktaya geldik. Enflasyon, faiz, kur baskısı, ücret artışı sarmalına yol açan yanlış mali politikaların 2023’de sonuçlarının ağır olacağı kesin. Yatırım güven ortamında öngörülebilir bir ortamda olur. 2024’e kadar iyimser bir tablo çizmek çok zor. Devletin tüm kesimleri koruyacak adımları ivedilikle atmasını istiyoruz. Mevcut kur-faiz politikası birçok sektörün ihracatta rekabetçiliğini olumsuz etkiler konuma geldi. Bu ortam değişmezse 2023 yılında ihracat rakamlarında mevcudu korumak bile başarı olacak. İhracat rakamlarında gerilemenin yaşanmasını kaçınılmaz olarak değerlendiriyoruz."

Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 30.12.2022 10:29
Ei̇b  E-ihracat  Egeli i̇hracatçılar  Dijital pazaryeri  Eib.li   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });

booked.net

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Türkiye’deki KOBİ’leri e-ihracat ile dünyaya açacak BiTıklaİhracat Programı tanıtıldı
Black Friday-Cyber Monday haftasında e-ihracat tavan yaptı
PrinWork, Türkiye’nin e-ihracat trafiğine hız kazandırmayı hedefliyor
EİB 2. Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu
Egeli ihracatçılar lojistik ve kapasiteyi geliştirmeye odaklandı
E-ihracat destek paketinde neler var?
EİB’den e-ihracat atağı: Egeli ihracatçıların dijital pazaryeri 'eib.li'
Egeli ihracatçılar kaliteli kuru meyve için çalışıyor

Son Dakika / En Yeniler

img
Bitkisel üretim istatistikleri, 2022
img
Tüketici kredileri tutarı son bir yılda yüzde 36 arttı
img
Asya yılın son işlem gününde pozitif seyretti 30 Aralık 2022
img
Bakan Çavuşoğlu, Brezilya’ya gidecek
img
Yeni yılın ilk günü zinde olmanın 7 formülü
img
Forex gündem 30 Aralık 2022
img
Piyasalara analitik bakış 30 Aralık 2022
img
Tıp Camiası, Op. Dr. Ebru Durmuş Estetik ve Plastik Cerrahi Merkezi'nin Açılışında Buluştu
img
YENİ YILA YENİ ŞARKI! Gitme Bebé Sıra Dışı Video Klibi ile Yayında
img
Altın analizi 30 Aralık 2022

Trend Haberler

img
EURUSD analizi 29 Aralık 2022
... Devamı
img
COVID-19 oral ilacının Şubat 2023’te piyasaya sürülmesi bekleniyor
img
Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesini açıkladı
img
Kılıçdaroğlu ve Akşener Neler Konuştular?
img
İBB, yılbaşı için toplu ulaşım sefer sayısını artırdı
img
AKP’li isimden Kılıçdaroğlu – Akşener buluşması için skandal paylaşım
img
Cumhuriyetin 100’üncü yaşında ORGE’nin hedefi Avrupa’nın ilk 5’i
img
CHP’li Kazmaz: 28 Şubat mağduru kadınlara doğum borçlanması hakkı tanınsın
img
Resmi Gazete başlıkları 29 Aralık 2022
img
Mersin'de 260 öğrenci ile Atatürk'ün imzası koreografisi yapıldı