8 Nisan Dünya Cushıng Hastalığı Farkındalık Günü Cushıng Hastalığı Nedir?

8 Nisan Dünya Cushıng Hastalığı Farkındalık Günü Cushıng Hastalığı Nedir?
SAĞLIKA- | A+   08.04.2024 11.16
Qavun

Sağlıklı bireylerde bütün iç salgı bezlerinin çalışması vücudun gereksinimine göre bir uyum içinde gerçekleşir. ACTH-salgısı yapan hücrelerde tümör oluştuğunda kanda ACTH ve buna bağlı olarak kortizol miktarı kontrolsüz bir şekilde artar ve Cushing hastalığının belirtileri ortaya çıkar. Liv Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nurperi Gazioğlu anlattı.

 Cushing (kuşing) hastalığı nadir görülen hastalıklardan olduğu için toplumda iyi bilinmemektedir. Hipofiz bezinin ön bölümü bir iç salgı bezidir. Burada çok farklı hormonları salgılamak üzere özelleşmiş hücreler vardır. Adrenokortikotrop hormon (ACTH), böbrek üstü bezinin dış bölümünü uyaran bir hormon olup ACTH-salgılayan hipofiz hücrelerinde üretilir. Böbrek üstü bezi de ACTH uyardığı zaman Kortizol adı verilen hormonu salgılar. Sağlıklı bireylerde bütün iç salgı bezlerinin çalışması vücudun gereksinimine göre bir uyum içinde gerçekleşir. ACTH-salgısı yapan hücrelerde tümör oluştuğunda kanda ACTH ve buna bağlı olarak Kortizol miktarı kontrolsüz bir şekilde artar ve Cushing hastalığının belirtileri ortaya çıkar.

Cushing hastalığının belirtileri 

  • Kilo alma 
  • Kilo verememe
  • Yüzün yuvarlaklaşması 
  • Yüzde kızarıklık
  • Yüzde ve vücutta sivilcelenme 
  • Kıllanma artışı
  • Ciltte incelme 
  • Kolay berelenme ve saçlarda incelme ve
  • Dökülme
  • Kilo özellikle gövdede birikir, kollar ve bacaklar incedir. Ensede ve köprücük kemiğinin üzerinde yağ birikimi dikkati çeker. Bu belirtilerin tümü her hastada görülmeyeceği gibi basit şişmanlıkta da benzer belirtilerin olabileceği bilinmelidir. 
  • Hastaların dış görünüşündeki değişikliklerin yanı sıra tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kemik erimesi ve katarakt gibi Cushing hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilecek metabolik komplikasyonlar görülebilir. 

Hastalığın erken tanısı ile bütün bu metabolik komplikasyonların önüne geçilebilir. Tedavi edilmeyen Cushing hastalığında beyin ve kalp damarlarında tıkanma en önemli risktir.

Endokrinoloji uzmanına danışılmalıdır
Belirtiler Cushing hastalığını düşündürdüğünde endokrinoloji uzmanına danışılmalıdır. Hastalığın tanısının konması için ayrıntılı kan ve idrar testlerinin yanı sıra hipofiz MR tetkiki, bazen de ek görüntüleme tetkiklerinden yararlanılır

Tanı sonrası tedavi süreci
Cushing hastalığının tanısı konduktan sonra tedavisi hipofiz tümörlerinin cerrahisinde tecrübeli beyin cerrahları tarafından hipofiz bezindeki tümörün (hipofiz adenomu veya yeni adıyla PitNET) çıkarılmasıdır. Bu tümörler iyi huylu kabul edilmektedir. Bazıları çevre yapılara uzanabilir ve tamamen çıkarılması güç olabilir. Günümüzde hipofiz cerrahisinde en çok tercih edilen ve en etkili yöntem endoskopik transsfenoidal cerrahidir. Transsfenoidal hipofiz mikrocerrahisi yüzyılı aşkın süredir güvenle ve yüksek tedavi başarısıyla uygulanmaktadır. 21. yüzyılda da endoskopik yöntem mikrocerrahinin yerini almıştır. Cushing hastalığının cerrahi tedavisi başarıyla gerçekleştirildikten sonra belirli aralıklarla hem endokrinoloji hem beyin cerrahisi açısından kontroller sürdürülmelidir.
 “Remisyon” adı verilen iyilik hali kan testleri ve MR kontrolleri ile takip edilir. Eğer hastalık cerrahiye rağmen kontrol altına alınamazsa ek tedaviler gündeme gelir. Radyoterapi uygulamaları daha çok stereotaksik radyocerrahi şeklinde ve en son seçenek olarak uygulanmaktadır. 

Son Güncelleme: 08.04.2024 11:16
Cushing hastalığı  Cushing hastalığı  Belirtileri  Tedavisi   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });

booked.net

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kanser Tedavisi Süresince Aktif Hayata Devam Etmek Önemli
Boyun fıtığı tedavisinde disk protezi
Hamilelikte diş tedavisi bebeğe zarar vermiyor, aksine faydası var!
Titreme sorununa karşı beyin pili tedavisi
Uzmanı anlattı! Diş hassasiyeti tedavisi oldukça basit!
Adı nadir, tedavisi yetim, etkileri ağır: NADİR HASTALIKLAR
Radyoiyot Tedavisi Hakkında Merak Edilenler ATOM TEDAVİSİ NEDİR?
Alzheimer Hastalığının Tedavisi İçin Heyecan Yaratan Çalışma

Son Dakika / En Yeniler

img
Oyunlar çocukların en doğal hakkı! Oyunlar, çocukların sağlıklı gelişimi için temel bir araç!
img
Alerji Semptomlarınızı Doğal Çözümlerle Hafifletin
img
Ümit Özdağ, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel kutlama mesajı yayınladı.
img
Sandık Kokusu'nun Tılsım'ı Mina Akdin'den MAG 23 Nisan'a Özel Açıklamalar
img
 Her 10 Hamileliğin 1’i Riskli!
img
M. Night Shyamalan imzalı ''Tuzak'' filminin ilk fragmanı yayınlandı!
img
Özlem Akarken; ''MHRS İle İlgili Bakanlığın Önerileri Sorunu Çözmekte Yetersiz Kalıyor!''
img
Aşılanmak Her Çocuğun En Doğal Hakkıdır  Aşılar Ciddi Hastalıkları Önler
img
2024 Frankfurt Türk Film Festivali'nde ‘Vefa Ödülü Ve Yaşam Boyu Onur Ödülleri' Belli Oldu’
img
Mustafa Yeneroğlu; ‘AYM hak ve özgürlüklerin en önemli güvencesidir’

Trend Haberler