AB Dijital COVID Sertifikaları önümüzdeki yaz da kullanılabilecek mi?

AB Dijital COVID Sertifikaları önümüzdeki yaz da kullanılabilecek mi?
GÜNDEMA- | A+   26.11.2021 19.59
Qavun

Dünya'da COVID-19’la birlikte büyük bir küresel sağlık sorunu yaşanırken, bu durumdan en çok etkilenen sektörlerin başında seyahat ve turizm geliyor. Dünya Turizm Örgütü’nün konuya dair güncel veriler sunan tablosuna göre, 2019’dan bu yana Ortadoğu merkezli seyahatler %82 azalırken, bu rakam Avrupa’da %77, Amerika’da ise %68’i gösteriyor. Pandemi sırasında turizmde yaşanan bu düşüşe karşı Avrupa Komisyonu tarafından 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren ve Türkiye’de de 20 Ağustos 2021’de kabul gören Dijital COVID-19 Sertifikası’yla ülkeler arası seyahatler normale dönerken sertifikanın geçerlilik süresiyle ilgili tartışmalar gündemdeki yerini koruyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Özel Viromed Laboratuvarları Ankara Mesul Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Akbay, “AB Dijital COVID-19 Sertifikası’nın uzatılmaması durumunda, vatandaşlar sosyal güvenlikten mahrum bırakılacağı için, bu durum serbest dolaşımda ek kısıtlamalara yol açabilir” dedi.

COVID Sertifikası elektronik kaydın ilk örneğini teşkil ediyor”

Ayşegül Akbay, “COVID Sertifikası, Avrupa Komisyonu tarafından ilk olarak Mart 2021'de önerildiğinde, birçok kişi komisyonun sistemi yaz için zamanında çalışır hale getirme planlarına ilişkin şüphelerini dile getirmişti. Ancak, Avrupa Parlamentosu ve konseyin anlaşmaya varmasının yalnızca 3 ay sürmesi ve AB kurumlarıyla üye devletlerin birlikte hareket etmesi sertifikanın pandeminin toplum ve ekonomiler üzerindeki etkisini azaltmada büyük bir paya sahip olarak başarıya imza atıldığını kanıtladı. Bu sertifika ile seyahat kolaylaştı ve Avrupa'nın ağır darbe alan turizm endüstrisini desteklemek için kritik oranda yol alındı. AB Dijital COVID-19 Sertifikası, dünya çapında küresel bir standart olarak dünyanın dört bir yanından ülkelerde kullanılmaya başlandı. Şu anda ise uluslararası alanda çalışan tek sistem olmasının yanı sıra, çok kısa süre içinde geniş ölçekte dağıtılan, birlikte çalışabilir bir elektronik kaydın ilk örneğini teşkil ediyor” dedi.

Seyahatler her durumda sınırlı olacak”

Eylül 2021'de Eurobarometer tarafından yayınlanan ankete göre, her 3 katılımcıdan ikisinin (%65) AB Dijital COVID Sertifikası’nı pandemi koşullarında Avrupa'da ücretsiz seyahat için en güvenli yol olarak gördüğünü belirten Prof. Dr. Ayşegül Akbay şunları söyledi: “Bilindiği gibi Türkiye’nin de dahil olduğu sistemde, sertifikalar dijital ve kağıt tabanlı bir biçimde ücretsiz olarak temin edilebilir ve hem insan hem de makine tarafından okunabilir. AB Dijital COVID Sertifikası bu noktada güvenli, gizliliği ve verileri koruyan bir sistem geliştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. 30 Haziran 2022'ye kadar geçerli olan sertifika tarihinin uzatılması için 31 Mart 2022'ye kadar komisyon tarafından AB’ye rapor sunulacak. AB Dijital COVID Sertifikası’nın uzatılmaması durumunda ise vatandaşlar etkili bir sosyal güvenlikten mahrum bırakılacağı için ise bu durum serbest dolaşımda ek kısıtlamalara da yol açabilir. Ancak, yine de komisyonun amacı epidemiyolojik durum izin verir vermez sınırsız serbest dolaşıma dönmek olduğundan, zaman her durumda sınırlı olacaktır.”

Son Güncelleme: 26.11.2021 19:59
Ab  Dijital covid  Sertifika  Pandemi  Turizm   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });
yakındaki eczaneler nöbetçi

booked.net

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Arena Bilgisayar, sertifika aldı
Akşener: "İlimi de bilimi de bünyesinde barındıran bir siyasi parti olacağız"
Pandemi sonrası çalışma hayatı sil baştan değişiyor
2022 maaş zammı ortalaması anketi sonuçları açıklandı
Canpark AVM tam kapasite ile hizmette sınır tanımıyor
Tek kişilik tiyatro oyunu TOMRİS turneye çıkıyor.
Pandemi diz sorunlarını artırdı
Dünya genelinde yeni pandemi uyarısı: Şiddet ve haz pandemisi

Son Dakika / En Yeniler

img
Küresel Raporlama; Kısa, orta ve uzun vadede değer yaratmaya odaklanıyor
img
Sahil Güvenlik Komutanlığı 14 bin 708 kişi denizden kurtardı
img
Son anket: Cumhur İttifakı'na Kara Haber
img
Paranoid kişilik bozukluğu ilişkilere zarar veriyor
img
Gastromasa dünyaya açılıyor
img
1 milyonuncu Peugeot SUV 3008 Sochaux fabrikasının üretim hattından çıktı
img
Mustafa Cemil Efe’nin Cevher Hüsn-i Hat Sergisi Üsküdar’da başladı
img
Sağlıklı beslenme migren ataklarını azaltıyor
img
Babacan: ‘Önümüzdeki seçim açık ara farkla hükûmetin mağlubiyetiyle sonuçlanacak’
img
Başkent’te “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Haftası” dolu dolu geçti

Trend Haberler

img
Erken seçim için tarih verildi. Erdoğan görevi Mücahit Aslan'a verdi
Yeniçağ Gazetesi'nin haberine göre; Bir gazetecinin köşe yazısında iktidarın erken seçim kararını açıklaması Ankara kulislerine bomba gibi düştü. ... Devamı
img
Meral Akşener, İsmail Küçükkaya ile Canlı Yayında
img
İmamoğlu: 2021 yatırım bütçemizi ikiye katlıyoruz
img
DEVA Partili Metin Gürcan gözaltına alındı
img
Korkut Eken, Sedat Peker’in Osman Kavala açıklamasını doğruladı
img
İmamoğlu AKP'li meclis üyesinin mikrofonunu kapattı
img
Son anket: Cumhur İttifakı'na Kara Haber
img
İBB'nin 'Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi'ni Kılıçdaroğlu, Akşener ve İmamoğlu açtı
img
Meral Akşener İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi Açılış Töreni'ne katıldı
img
'İktidarı erken seçime zorlamak' için muhalefet hangi adımları atacak?