AB, Kovid-19 aşı ihracatına ek sınırlama getirdi

AB, Kovid-19 aşı ihracatına ek sınırlama getirdi
DÜNYAA- | A+   24.03.2021 18.10
Qavun

Avrupa Birliği, tedarik sorunları nedeniyle ocak ayı sonunda uygulanmaya başlanan ve Kovid-19 aşısı ihracatını izne tabi tutan mekanizmanın yönetmeliğine "mütekabiliyet ve orantılılık" ilkelerini ekledi.

Brüksel

Avrupa Birliği (AB), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarına yönelik ihracat kısıtlamalarını katılaştırma ve başta İngiltere olmak üzere diğer ülkelere aşı gönderilmesini sınırlandırma kararı aldı.

AB Komisyonu Kıdemli Balkan Yardımcı Valdis Dombrovskis, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, tedarik sorunları nedeniyle ocak ayı sonunda uygulanmaya başlanan ve Kovid-19 aşısı ihracatını izne tabi tutan mekanizma hakkında açıklamalarda bulundu.

Kovid-19 aşı tedarik zinciri güvenliğini sağlamak amacıyla hazırlanan ihracat izin mekanizmasının yönetmeliğinde değişiklik yaptıklarını belirten Dombrovskis, aşı ihracatına "mütekabiliyet ve orantılılık" ilkeleri getirdiklerini söyledi.

Dombrovskis, önemli üretim kapasitesine sahip bir ülkenin aşı veya üretimde kullanılan madde ihracatını kısıtlaması halinde bu ülkeye ihracatın değerlendirme sürecinden geçeceğini anlattı.

Aşı ihracatında doğru dengenin sağlanması gerektiğine işaret eden Dombrovskis, bir ülkeye aşı gönderilmesinde epidemiyolojik durum ve aşılama oranlarının gözetileceğini vurguladı.

Dombrovskis, yeni düzenleme ile daha önce aşı izin mekanizmasından muaf tutulan bazı ülkelerin de yönetmelik kapsamına alındığını, böylece kuralların çevresinden dolaşılmasının engellendiğini ifade etti.

AB'nin aşı izin mekanizmasını dengeli biçimde kullandığını iddia eden Dombrovskis, şimdiye kadar 381 talepten sadece AB'ye taahhütlerini yerine getirmeyen AstraZeneca'ya ait 1 tanesinin kabul edilmediğini anlattı.

Dombrovskis, AB'nin ocak ayı sonundan beri 33 ülkeye toplam 43 milyon doz aşı gönderilmesini onayladığını söyledi.

AB Komisyonu'nun konuyla ilgili açıklamasında da mekanizmanın başladığı tarihten beri AB'den İngiltere'ye 10 milyon 900 bin, Kanada'ya 6 milyon 600 bin, Japonya'ya 5 milyon 400 bin, Meksika'ya 4 milyon 400 bin, Suudi Arabistan, Singapur ve Şili'ye 1 milyon 500 bin, Hong Kong'a 1 milyon 300 bin ve Avustralya'ya 1 milyon doz aşı gönderildiği kaydedildi.

Mekanizma ile AB vatandaşlarının Kovid-19 aşılarına zamanında erişimin sağlaması amaçlandığı belirtilen açıklamada, daha önce mekanizma kapsamı dışındaki Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Gürcistan, İsrail, Ürdün, İzlanda, Lübnan, Libya, Lihtenştayn, Karadağ, Norveç, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve İsviçre'nin sisteme dahil edildiği ifade edildi.

Mekanizma hakkında

Kovid-19 aşısı ihracatını sınırlandıran mekanizmayla AB'nin ön alım anlaşması imzaladığı BioNTech-Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson and Johnson, CureVac ve Moderna firmalarının AB ülkelerindeki tesislerinde üretilen aşılar diğer ülkelere izinsiz satılamıyor.

Aşının AB dışına satışı, üretimin yapıldığı ülkenin ve AB Komisyonu'nun izin vermesi halinde mümkün oluyor. İzin alınması için şirketlerin AB'ye sağlamayı taahhüt ettiği miktardaki aşıyı teslim etmesi gerekiyor.

AB’nin söz konusu yeni kısıtlamasının başta İngiltere'yi etkilemesi bekleniyor. AstraZeneca firmasının tedarikte önceliği İngiltere'ye vermesi ve AB ülkelerine taahhütlerini yerine getirememesi rahatsızlığa neden oluyordu.

AB aşı anlaşmaları

AB'nin bugüne kadar opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 460 milyon doz aşı almak için sözleşmesi bulunuyor.

Şu ana kadar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmaları tarafından üretilen aşılar AB onayı almış durumda bulunuyor.

AB, şu an için yaklaşık 2,6 milyar doz aşıyı satın almayı sözleşmeye bağlamış durumda. AB yönetimi, bu sözleşmeleri göz önünde bulundurarak 1 Haziran'a kadar 450 milyonluk AB'de, yetişkin nüfusun yüzde 70'ini aşılamayı hedefliyordu. Ancak aşı tedarikinde yaşanan aksamalar, bu hedefin yaz sonuna ertelenmesine neden oldu.

Kaynak: AA

Son Güncelleme: 24.03.2021 18:13
Aşı  Avrupa  Brüksel  Kovid-19  Mekanizma 
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });
yakındaki eczaneler nöbetçi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Beşiktaş UEFAdan gelire yüzde 15 el koyma cezası aldı
Boğaziçi eylemlerinde gözaltına alınan 23 şüpheli hakkında dava açıldı
AK Parti kongresinde sosyal mesafe kuralına uyulmaması Emine Erdoğan'ı kızdırdı
Clubhouse’un Android için uygulaması birkaç ay içinde hazır olacak
AK Parti'nin 75 kişilik MKYK listesi belli oldu! İçinde ağır topların da olduğu 21 isme çizik
Süt diyeti listesi: Süt diyeti nasıl yapılır? 1 haftada kaç kilo...
Hakkaride sağanak sonrası sel ve heyelan; yollar kapandı
Fed Başkanı Powell: Enflasyon üzerindeki etki ne büyük ne de kalıcı olacak

Son Dakika / En Yeniler

img
İstenmeyen gelin Hande Erçel, sevgilisinin ailesinden veto yedi
img
'Benim çığlığımı kimse duymadı' dedi, korkunç gerçek ortaya çıktı
img
Ceren Damarı öldüren sanığın dedesine hakaretten dava
img
Karnındaki 5 kiloluk tümör, ameliyatla alındı
img
Dünyanın en büyük tuval resmi, Dubai'deki müzayedede 62 milyon dolara satıldı
img
Renault yeni hafif ticari araçlarını tanıttı
img
Türkiye Varlık Fonu, 1,25 Milyar Euro Borçlandı
img
Salgın sürecinde tedavinizi ertelemeyin
img
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi
img
Sepp Blattere futboldan bir kez daha men edildi

Trend Haberler

img
Fenerbahçe’de Erol Bulut’a ayrılan sürenin sonuna gelindi… “şampiyonluk gelse de gelecek sezon Bulut” olmayacak iddiası artık gerçek oldu. Yeni teknik direktör arayışlarına ... Devamı
img
Davutoğlu: Öyle Bir Sistem Kurdular Ki Merkez Bankası Başkanı Bile Görevden Alındığı İçin Müteşekkir
img
Beşiktaş'ta Vincent Aboubakar, Fenerbahçe derbisi sonrası arkadaşlarından özür diledi
img
Vicdansız! Köpeği aracın arkasına bağlayıp sürükledi
img
Meral Akşener: Çünkü; Biz Doğrularını Anketlere Göre Belirleyenlerden Değiliz (Canlı)
img
Venezuela'da silahlı kuvvetler, sınır bölgesinde eski FARC mensuplarına operasyon düzenledi