ABD enflasyon verisi bekleniyor

ABD enflasyon verisi bekleniyor
EKONOMİ A- | A+   12.01.2022 16.25
Qavun

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
16:30 USD Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ara) 0.054 0.049
16:30 USD Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Ara) 0,50% 0,50%
16:30 USD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Ara) 0,40% 0,80%
16:30 USD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ara) 7,10% 6,80%
18:30 USD Ham Petrol Stokları    

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Avrupa borsaları ABD enflasyonu öncesi yükseldi”

Asya borsalarının pozitif seyri sonrasında Avrupa borsaları ve ABD’de açıklanacak enflasyon verisi öncesi yükseliş yaşadı. Yükselişi iki gündür geriden izleyen FTSE100 endeksi toparlanma çabasıyla ön plana çıksa da, genel olarak Asya borsalarına kıyasla daha az hareket alanı kullanıldığı görülüyor.

“ABD enflasyon verisi bekleniyor”

ABD Aralık ayı enflasyonu merakla beklenirken, oranın yıllık bazda 7% civarına ulaşabileceği tahmin ediliyor. Fed Başkanı Powell’ın dün yaptığı sunumda Fed’in hızı hakkında ipucu vermemesi ardından borsalarda pozitif seyir ve Dolar endeksinde kayıplar görülmüştü. Enflasyonun Fed’in istihdam ve büyümeye yönelik amaçlarını tehdit edecek yükselişler gerçekleştirmesi bu bulanıklığın azalmasına ve Fed’in para politikasında normalleşme ve faiz artırımları konusunda hızlanmasına neden olabilir.

7% ve üzerinde enflasyon çanların çalmaya devam etmesine neden olabilir. Bu da aynı zamanda 2021 ortalarından bu yana her düşüşte yani alımlarla karşılaşan Dolar endeksinin son iki günlük geri çekilme hikayesinin benzer şekilde sonuçlanmasına yol açabilir. Ancak her ihtimale karşı beklentinin altındaki açıklamaların olası etkilerine de hazırlıklı olmak gerekiyor. Fakat tek bir veri yüksek enflasyon bölgesinden kurtulma çabası için yeterli görülmeyecektir.

 “Petrolde borsa seyri ve stok verisi izlenecek”

Petrol fiyatları gün içinde risk iştahındaki yükselişten destek alarak yukarı yönlü görünümü sürdürdü. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün stoklarda 1 milyon varilin hemen üzerinde düşüş yaşandığını açıklaması ardından bu kez ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin açıklayacağı stok rakamları takip edilecek.

“Avrupa’da aşı uyarısı”

Avrupa’da rekor vaka artışları ile birlikte aşı tartışmaları da ısınıyor. Avrupa Aşı Ajansı’ndan yapılan açıklama çok sık aralıklarla uygulanan dozların bağışıklık sistemini zayıflatabileceği, dolayısıyla bunun bir sisteme oturtulması gerektiği vurgulandı. Dünya Sağlık Örgütü ise aşı ve vaka artışı konusunda uyarılarda bulundu. Örgüt, vaka artışının ivme kazanması halinde iki ay içinde tüm Avrupa nüfusunun yarısının vaka haline gelebileceğini belirtti.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 12.01.2022 16:25
Abd  Amerika  Enflasyon   
Qavun

YORUMLAR

booked.net

 

Trend Haberler