ABD: PCE kalemlerinde Fed tapering ayrıntıları

ABD: PCE kalemlerinde Fed tapering ayrıntıları
DÜNYAA- | A+   01.10.2021 17.29
Qavun

Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan yıllık çekirdek PCE Ağustos ayında beklendiği gibi yıllık bazda %3,6 arttı. Aylık bazda çekirdek PCE, öngörülen %0,4'ün biraz altında %0,3 arttı. Kişisel gelir, öngörülen %0,3'e kıyasla %0,2 artarken, kişisel harcamalar %0,8 artarak tahminleri aştı – yine de Temmuz ayı için aşağı yönlü revizyonun üzerine çıktı. Ağustos TÜFE’nin daha öncesinde beklentilerin altında gelip piyasalarda “tapering” olgusu açısından biraz rahatlama sağlamış olmasına rağmen, yenilenen fiyat baskılarının içinde bulunduğumuz döneme dair enflasyon endişelerini körüklemesini ve enflasyon geçiciliği konusunda Merkez bankalarını biraz temkinli olmaya zorlamasını bekleriz. Endüstriyel maliyetlerdeki artış ve yeni hammadde ve son ürün fiyat baskıları önümüzdeki aylarda desteklenebilecek bazı yenilenen yukarı yönlü fiyat baskılarına işaret etmektedir.

Verilerin ayrıntılarına bakacak olursak; Harcanabilir gelir Ağustos’ta %0,3 azalırken reel PCE’de %0,4 artış görüyoruz. Manşet PCE’de ise aylık bazda %0,4 artış var. Ağustos ayında kişisel gelirdeki artış, esas olarak, çalışanların ücretlerindeki ve devlet sosyal yardımlarındaki artışları yansıtmıştır. Devlet sosyal yardımları içinde, Amerikan Kurtarma Planı tarafından yetkilendirilen peşin Çocuk Vergi Kredisi ödemelerini yansıtan "diğer" sosyal yardımlardaki artış, Pandemi İşsizlik Tazminatı programından yapılan ödemelerdeki düşüşleri yansıtan işsizlik sigortasındaki düşüşle kısmen dengelenmiştir. Mallar içinde, yiyecek ve içeceklerin yanı sıra “diğer” dayanıksız mallar (esas olarak ev gereçleri ve eğlence ürünleri) için yapılan harcamalardaki artışlar, motorlu taşıtlar ve parçaları için yapılan harcamalardaki düşüşle kısmen dengelenmiştir. Hizmetler içinde, “diğer” hizmetler (özellikle kişisel bakım ve giyim hizmetleri), barınma ve kamu hizmetleri ve sağlık hizmetlerinin öncülüğünde artışlar yaygındı.

Sonuç olarak; kişisel gider etkisine bakıldığında talep yaygın görülmekle beraber, enflasyona asıl dışsallık etkisini getirecek enerji ve hammadde arzı etkisi baskıyı artıracaktır. Tek başına Ağustos verileri Fed açısından “tapering” şartının karşılanmasına daha mesafe olduğu görüşünü ön plana getirebilecekken, yenilenen fiyat baskılarının etkisi “kontrol altına alınması gereken projekte edilenin üzerinde enflasyon” olgusunu canlı tutuyor.

Kaynak Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 01.10.2021 17:29
Abd  Tapering  Fed   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });
yakındaki eczaneler nöbetçi

booked.net

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ABD rahat olunca
Korkut Eken, Sedat Peker’in Osman Kavala açıklamasını doğruladı
ABD kartal’ı FED
Karsan’ın ABD açılımı Otonom e-Atak ile sürüyor
Sberbank, Akkuyu NGS'nin inşası için 800 milyon ABD doları kredi verecek
ABD borsaları cuma gününü pozitif bir görüntüyle kapattı
Enflasyon endişeleri yeniden gündeme gelirken, ABD TÜFE verisi önem taşıyor
ABD işsizlik oranı 0,2 puan azaldı

Son Dakika / En Yeniler

img
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar- Türk Kuvvet Komutanlığı ziyaretinde konuşuyor
img
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı 07 Aralık 2021
img
İYİ Partili isimden 'Cumhurbaşkanlığı adayı' açıklaması: Kabul etmiyoruz
img
Satırla katledip 'Deccali vurdum' dedi
img
Eski bakan yeni başkan Hilmi Güler’den şeytana pabucunu ters giydirecek ihale yöntemi!
img
Cumhur İttifakı’nı yıkan anket!
img
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 20 senede yapamadığın neyi yapacaksın?
img
Pistte son randevu Körfez'deydi
img
Galatasaray'da CEO'luğa, Başev getirildi
img
Çırağan Caddesi yenilendi

Trend Haberler

img
'Bir duyumum var' diyerek Mansur Yavaş'la ilgili yeni planı açıkladı
halktv.com.tr'de yeralan habere göre; Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı karalamak için bir kitap piyasaya sürüleceğini yazdı. ... Devamı
img
İYİ Partili isimden 'Cumhurbaşkanlığı adayı' açıklaması: Kabul etmiyoruz
img
Meral Akşener Amasya ve İlçelerinde Nelerle Karşılaştı?
img
Beşiktaş'ın yıldız ismi kadrodan çıkartıldı
img
Borussia Dortmund maçı öncesi Sergen Yalçın sürprizi
img
AKP’de istifa sarsıntısı! '6 milletvekili…'
img
Cumhur İttifakı’nı yıkan anket!
img
İmamoğlu, Davutoğlu'nu evinde ziyaret etti
img
Hüseyin Baş: Tarım ticari değil, stratejik sektördür
img
MHP'liler bu kez, Alparslan Türkeş Vakfı'nın binasını bastı