Adıgüzel: "Gençlerimizin yabancı ülkelerde mağdur edilmesini ne aklımız kabul eder ne de vicdanımız"

Adıgüzel: "Gençlerimizin yabancı ülkelerde mağdur edilmesini ne aklımız kabul eder ne de vicdanımız"
SİYASETA- | A+   15.12.2021 11.59
Qavun

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Adıgüzel açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in Erasmus öğrencilerinin yaşadığı mağduriyete ilişkin verdiği soru önergesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan cevap geldi. Gelen cevapta, “Bazı üniversitelerde öğrencilere, olası miktar ve süre azaltılması risklerini kabul ederek kendi istekleriyle yurtdışına gittiklerine dair bir taahhütname imzalatılmıştır” denildi.

Gelen cevabı değerlendiren Adıgüzel, “AB’den kaynaklı olsa da ortada bir sorun olduğu ortada. Ancak Bakanlık, riskleri bilerek gittiler diyerek aslında bir anlamda sorumluluğu tümüyle öğrencilere atarak kendini aklama çabasına giriyor. Gençlerin ilgili taahhütleri ne koşullar altında imzaladığı yönünde bir bilgi yok. Erasmus'a hak kazanan bir gencin, ülke ekonomisinde son birkaç ayda, siyasi belirsizlik ve kur sebepli böyle derin bir kriz yaşanacağını öngörmesi ve hak kazandığı eğitimden vazgeçmesini beklemek; vazgeçmediği noktada da 'bile isteye gitti' diyerek gençlere sırt çevirmek yerine iktidara düşen, gençlerin kazandıkları eğitim haklarını taahhütsüz, koşulsuz, en iyi imkanlarla desteklemek olmalıydı. Gençlerimizin yabancı ülkelerde bu şekilde mağdur edilmesini ne aklımız kabul eder ne de vicdanımız” dedi.

“Fon Tahsisi 2022 Yılına Kaldı”

CHP’li Adıgüzel, geçtiğimiz haftalarda verdiği soru önergesinde Erasmus ile yurtdışına giden öğrencilerin aylardır hibe desteği alamadığı, bir kısmının ise eksik ödeme aldığı yönündeki iddiaları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sormuş, hibelerin ödenmesine ilişkin öngörülen bir tarih olup olmadığını gündeme taşımıştı.

Adıgüzel, kendisine gelen cevabı kamuoyu ile paylaştı. Bakanlıktan gelen cevapta, şu ifadelere yer verildi:

“AB’nin 2021-27 bütçesi, yaklaşık 1 yıl gecikmeyle 2021 yılının Temmuz ayı sonuna doğru kabul edilmiştir. Bu gecikme nedeniyle, ülkemiz Erasmus’a Katılım Anlaşması’nı ancak 27 Ekim 2021 tarihinde imzalayabilmiş olup, henüz AB ülkemize 2021 yılı için fon tahsis edememiştir. Fon tahsisinin 2022 yılının ilk haftalarında mümkün olabileceği görülmektedir.”

“Benzer bir Durum 2014’te de Yaşandı”

“AB’nin bütçe sürecini zamanında tamamlayamaması ve Katılım Anlaşması’nın AB tarafından hazır hale getirilememesi nedeniyle, Erasmus + programından yararlananların hibe süresi ve tutarlarında üniversiteler tarafından kısıtlamaya gidilmiştir. Benzer bir durum yedi yıllık (2014-2020) mali dönemin başı olan 2014 yılında diğer ülkelerde de yaşanmıştır. Ulusal Ajans da bu çerçevede, durumu zamanında üniversitelerin dikkatine getirerek, önceki yıllara ait geçici ve sınırlı fonların mevcut riskler göz önünde bulundurularak kullandırılmasını telkin etmiştir.”

“2020 Yılında Kullanılamayan Fonlar 2021 Yılı için Kullandırıldı”

“Bazı üniversiteler, 2020 yılında kullanılamayan fonlarını 2021 yılı için kullandırmıştır. İlgili üniversitelerin çoğunluğu, 2021 yılı için yararlanıcı sayısını azaltarak veya başka yöntemlerle Erasmus hibesi kullandırmış ya da hiç kullandırmamayı tercih etmiştir. Bazı üniversiteler ise, öğrencilerine olası riskleri de hatırlatarak 2021 yılı Erasmus programına 2020 yılının kısıtlı fonlarıyla katılma fırsatı sunmuştur. Bu çerçevede, bazı üniversitelerde öğrencilere, olası miktar ve süre azaltılması risklerini kabul ederek kendi istekleriyle yurtdışına gittiklerine dair bir taahhütname imzalatıldığı öğrenilmiştir.”

“Mağdur Öğrencilere Büyükelçilikler Destek Oluyor”

Gelen cevapta, ayrıca yurtdışında mağdur durumda olduğunu bildiren öğrencilere, üniversiteler, Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklarca destek olunduğu ve yol gösterildiği ifade edildi. Bugüne kadar kaç öğrenciye ne tür bir destek sağlandığına ilişkin bir bilgiye ise yer verilmedi."

Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 15.12.2021 11:59
Adıgüzel  Chp  Yabancı ülkeler  Gençlerimiz  Mağdur   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });
yakındaki eczaneler nöbetçi

booked.net

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Selin Sayek Böke, 'Buhrandan çıkışın tek yolu erken seçim'
Kılıçdaroğlu'ndan dövize endeksli asgari ücret önerisi
Özgür Özel noktayı koydu! Millet İttifakı'nın adayı hakkında söyledikleri salonda bulunanları heyecanlandırdı
AKP'ye yakın olarak görülen şirketin anketinde bakın hangi partiler barajı geçti
Başkent'te '2021 Yunus Emre Yılı'na özel konser
Kılıçdaroğlu: 'Tahliye gerekiyorsa tahliye, yeniden yargılamaysa yeniden yargılama'
CHP Gençlik Kolları İl Başkanları Adana'da toplandı
CHP'li Karaca; KHK mağduriyetlerini anlattı: ‘Sivil ölüme mahkum edildiler’

Son Dakika / En Yeniler

img
İduğ’dan İGC’ye ziyaret
img
Yeni yıl alışveriş döneminde mobil yine ön planda
img
Mardin'de 6 terörist etkisiz hale getirildi
img
ABB ile TÜGİAD Ankara, girişimcilik ekosisteminin üyelerini buluşturacak
img
Coffee Beans’ten yeni yıla özel kahve
img
Metro Türkiye, kooperatiflere ve yerli üreticiye destek olmaya devam ediyor
img
Türkiye riskli ülkeler içinde yer alıyor
img
XAU / USD teknik analizi 15 Aralık 2021
img
Fx piyasalar 15 Aralık 2021
img
Vaka yoğunluğu en çok artan il Çanakkale 27 Kasım - 3 Aralık 2021

Trend Haberler

img
Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belli oldu
Beşiktaş 'ta teknik direktörün belirlenmesi için gerçekleşen yönetim kurulu toplantısı sona erdi. Çarpışma sembolü Beşiktaş yönetimi, teknik direktörlük konusunda Önder Karaveli ile ... Devamı
img
Başkent için özel olarak üretilen 28 adet Otokar Kent Körüklü hizmete başladı
img
Akşener: 'Herkesi Doğu Türkistan konusundaki suskunluğunu bozmaya çağırıyorum'
img
Akşener'den OHAL iddialarına yanıt: 'Sakın ha öyle bir şey olmasın'
img
Ali Koç’tan ilginç dolar çıkışı: ‘Devlet artık karar vermeli, belimiz kırıldı’
img
Hüseyin Baş: Atatürk’e ‘Dinsiz’ diyenlere cevap verdi
img
Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediyesi'nin toplu açılış törenine katıldı
img
Davutoğlu’dan TÜSİAD’a ziyaret
img
Babacan: "Vatandaşlarımız rızası olmadan hiçbir partiye üye yapılamaz"
img
Özgür Özel noktayı koydu! Millet İttifakı'nın adayı hakkında söyledikleri salonda bulunanları heyecanlandırdı