Ağbaba: Asgari ücretli ya aç ya da sokakta

Ağbaba: Asgari ücretli ya aç ya da sokakta
SİYASET A- | A+   03.10.2021 10.17
Qavun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba artan kira fiyatları ile asgari ücretlilerin yaşadığı barınma sorununa dikkat çekti.

Ağbaba; İstanbul’da asgari ücretle geçinen bir aile, ev kirasını karşılamak için 924 TL’ye daha ihtiyaç duyduğunu, Ankara’da ise bir asgari ücretli 1933 TL ortalama bir ev kirası verdikten sonra elinde kalan 892 TL ile bir ay geçinmek zorunda kaldığını’’ belirtti

Asgari ücretliler ne sofrasını kurabiliyor ne de ev kirasını verebiliyor.

Türkiye’de 2825 TL asgari ücret, ağustos ayına göre açlık sınırı altında yer almaktadır. Türk-İş araştırmasına göre açlık sınırı ağustos ayında 2926 TL’ye yükselerek 3 bin TL’ye dayanmış durumdadır.

Üstelik bu tutar sadece bir asgari ücretlinin ailesi ile sağlıklı ve dengeli beslenmesi için harcaması gereken asgari tutardır ve barınma masrafı buna dahil değildir.

Kira masraflarını da dâhil ettiğimizde 10 milyon asgari ücretli ve ailesi için ortaya devasa bir açlık ve barınma sorunu çıkıyor.

İstanbul’da ev kira fiyatları bir yıl içinde ortalama en az yüzde 63, Ankara’da ise ev kira fiyatları ise yine ortalama en az yüzde 35 oranında artmıştır. Asgari ücretteki artış oranı ise bir yılda sadece yüzde 21 oranındadır.

İstanbul’da ortalama ev kirası ağustos ayında‘’sahibindex’’ sitesinin verilerine göre ortalama 3 bin 749 TL olurken, Ankara’da ise yine ağustosayında ortalama bir ev kirası 1933 TL’ye yükselmiş durumda. Yani İstanbul’da asgari ücretle geçinen bir aile, ev kirasını karşılamak için 924 TL’ye daha ihtiyaç duymaktadır. Ankara’da ise bir asgari ücretli1933 TL ortalama bir ev kirası verdikten sonra elinde kalan 892 TL ile bir ay geçinmek zorunda kalıyor.

İktidar,10 milyon asgari ücretliyi ve ailesini bu ülkenin vatandaşı olarak görmüyor!

AKP Genel Başkanı Erdoğan, asgari ücreti her defasında 16 kat arttırdık diyor ama asgari ücretlinin açlık sınırı altında yaşadığından bahsetmiyor.

Erdoğan’ın sözleri basit bir matematik hesabı için doğru olabilir lakin bir gerçek varsa oda, asgari ücretlilerin ne evinin kirasını ödeyebildiği ne de sağlıklı ve dengeli beslenebildiğidir.

Bir asgari ücretli, dengeli ve sağlıklı beslenmek istese evinin kirasını ödeyememekte, evinin kirasını ödese bu seferde mutfak alış verişini yapamamaktadır. Âdeta asgari ücretliler ya açlık ya da sokakta kalma tercihi ile yaşamaktadır. 

Bir başka deyişle iktidar asgari ücretlileri ve ailelerini bu ülkenin birer vatandaşı olarak görmemektedir.

Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 03.10.2021 10:17
Chp  Asgari ücretli  Veli ağbaba   
Qavun

YORUMLAR

booked.net