BİLGİ PORTALI
BAŞVURU KAYNAĞI
HER ZAMAN ELİNİZİN ALTINDA

TIKLAYIN

Ankara'da cerrahi eldiven fabrikası kuruluyor

Ankara'da cerrahi eldiven fabrikası kuruluyor
EKONOMİA- | A+   20.02.2021 16.10
Qavun

Çubuk ilçesinde bir firma tarafından kurulumu süren fabrika, mayıs ayında tam kapasiteyle üretime başlayacak.

Ankara

Platin Gloves AŞ Yönetim Kurulu Başkanı diş hekimi Metin Sarıkaya, AA muhabirine, Çubuk ilçesinde kuracağı fabrika için yaklaşık 4 aylık araştırmanın ardından Çinli ve Tayvanlı firmalarla anlaşıp, 30 milyon dolarlık 20 üretim bandı aldıklarını söyledi.

Fabrika kuracak olmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayan Sarıkaya, şunları anlattı:

"Kendim diş doktoruyum ve kliniklerimiz bulunuyor. Pandemi nedeniyle eldiven bulmakta epey zorluk yaşadık. 'Neden ülkemizde eldiven üretilmiyor' diye sorgulamaya başladım. Büyüklerimizin de tavsiyesi ile bu konuda araştırma yapmaya karar verdim. Yaklaşık 8 kişilik mühendis ekibiyle eldiven üretimi hakkında araştırma yaptık, dünyada bu işi birkaç ülkenin yaptığını gördük ve bu ülkelere giderek yerinde inceleme yaptık. Yaklaşık 3,5 aylık araştırma sonucunda baktık ki biz bunu üretebiliriz. Türkiye’ye milli bir değer katmak istedik. Türkiye’de tamamen ithal olan ürünü yerli ve milli olan sermayeyle ülkemize kazandırmak istedik ve şükürler olsun ki bunu da başardık."

Yerli ve milli sermaye ile Türkiye'nin tüm eldiven ihtiyacını karşılayacakları gibi 18 ülkeye de ihracat yapacaklarını kaydeden Sarıkaya, şunları söyledi:

"Çinli ve Tayvanlı iki firmayla yaptığımız anlaşma sonucunda her biri 165 metre uzunluğunda 20 üretim bandı kurmaya başladık. İlk etapta hedefimiz 10 hat vinil eldiven ve 6 hat nitril eldiven ile üretime başlamaktı. Ancak sonrasında 10 hat vinil, 10 hat nitril eldiven üretmeye karar verdik. Bizim bir hattımız saatte 48 bin adet üretim yapmaktadır. Aylık yaklaşık 3 milyon 500 bin kutu vinil ve 4 milyon kutu nitril eldiven üretmeyi hedeflemekteyiz. Türkiye’deki tüm kamu hastaneleri, üniversiteler, toplum sağlığı merkezleri ve özel sektör aylık 1,5 milyon vinil ve 3 milyon civarı nitril eldiven tüketmektedir. Dolayısıyla fabrikamızda tüm Türkiye'ye rahat rahat yetecek üretim yapılacak. Bununla birlikte yurt dışına da ihraç edeceğiz. Şu anda hem yerli firmalar ile hem de yurt dışı firmaları ile anlaşmalarımızı yaptık."

Güldarpı Mahallesi'nde kurulacak fabrikada 24 saat üretim yapılacağını dile getiren Sarıkaya, ilk etapta 150, tam kapasiteye geçildiğinde 350 kişiye istihdam sağlayacaklarını belirtti.

"İthal edilene kıyasla daha ekonomik olacak"

Zamanında ve doğru hamlelerle hayallerini gerçekleştirmeyi başardıklarını, fabrika kurulumuna karar verdikten hemen sonra üretim ile ilgili bir yıllık hammaddeyi de stokladıklarını vurgulayan Sarıkaya, şöyle devam etti:

"Böylesine büyük bir yatırımda, ülkemizde bürokratik engellerin olduğunu duyardık. Ancak sağ olsunlar, tüm kurumlarımız bu konuda bize çok destek oldu ve yatırımımız için bütün kapılar açıldı. Özellikle de Çubuk Belediye Başkanımız Baki Demirbaş her sıkıntımızda bize yardımcı oluyor. Sürekli iletişim halindeyiz. Böyle bir yatırım yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Olmayan bir şeyi ilk defa üretmenin keyfi hiçbir şeyde yok. Bunu anlatabilecek kelime de olduğunu zannetmiyorum. Ancak Çin, Malezya, Endonezya ve Tayvan gibi ülkelerle rekabet etmek oldukça zor. Örneğin sözleşmeyi imzaladığımızda 800 dolar olan hammadde birden 3 bin 600 dolara çıktı. Buna rağmen 12 aylık hammadde stokumuzu kendi depolarımıza koymuş bulunmaktayız. Ürettiğimiz eldivenler ithal edilene kıyasla daha ekonomik olacak. Ülkemizin bu alandaki önemli açığını Türkiye'de üretir hale gelmiş olacağız."

İlk üretim bandının kurulduğunu belirten Sarıkaya, "Fabrikamıza 7 üretim bandımız geldi ve 24 saat ara vermeden kurulum çalışması sürmektedir. Her ay 3 bant kurulumu tamamlanacak ve kurulan her bantta üretim başlayacak. İnşallah mayıs ayında bütün bantlarımız tamamlanmış ve tam kapasite ile üretime geçmiş olacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Güncelleme: 20.02.2021 16:18
Erciyes  Kayak  Merkezi  Snowboard  Türkiye  Kayak  Federasyonu 
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });
yakındaki eczaneler nöbetçi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Erciyes'in pistleri kayak tutkunlarına adrenalinin zirvesini yaşatıyor
Özhaseki’den AKP’li belediye başkanlarının tartışması hakkında açıklama
Yerli ve milli Kovid-19 aşısında faz-1 çalışmaları tamamlandı
Yerli aşı ilk kez bu kadar net görüntülendi
Erciyes Üniversitesinde yerli aşıda faz-2 çalışmaları 15 Aralık'tan sonra başlayacak
Rus ve Ukraynalı turistler kayak turizmi için rotasını Türkiye'ye çevirdi
Bakan Koca: Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen aşıda, ciddi bir yan etki görülmedi 
Sağlık Bakanı Koca yerli aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi

Son Dakika / En Yeniler

img
MHP lideri Bahçeliden Gara tepkisi
img
Kaçış 5 kilometre sürdü! Kimlikleri ortaya çıktı
img
Ülkücü Şehit Fırat Çakıroğlu'nun şehadetinin 6. yıl dönümü
img
Deva Partili Yeneroğlu: Sosyal Adalet Tesis Edilmeden Barış Ve Refahı Beklemek Hayal
img
Hasdal Mezarlığına gitmek isteyenlerin 4 şeritli yolda tehlikeli...
img
Bakan Pekcan, elektronik ortamda şirket kurulmasına imkan tanıyan düzenlemeyi değerlendirdi
img
ASELSAN Mobil Dijital X-Işını Cihazı CE belgesi aldı
img
Amanos Dağlarında yeni bir sümbül türü keşfedildi
img
İleri yaşta en sık görme kaybı nedeni: Sarı nokta