Arkadaş ya da çevre önerisi ile antidepresan kullanılması çok tehlikeli!

Arkadaş ya da çevre önerisi ile antidepresan kullanılması çok tehlikeli!
SAĞLIKA- | A+   12.02.2024 17.04
Qavun

Toplumun ruh sağlığına olan farkındalık artarken, antidepresan kullanımında da gözle görülür bir artış yaşanıyor. Kişinin kendi kendine antidepresan kullanmaması gerektiğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), “Arkadaş ya da çevre önerisi ile antidepresan kullanılması tehlikelidir. Burada tehlikeli olan ilaç değil yanlış kullanımdır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), antidepresan kullanımının artması konusunu değerlendirdi.

“Toplumumuzun ruh sağlığına daha fazla dikkat edip bu konuda yardım alıyor”

“Antidepresan kullanımının günden güne arttığını” vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), “Akla ilk olarak ‘Ruhsal bozukluklarda artış mı var?’ diye bir soru gelebilir. Bu durum ruhsal bozuklukların arttığı anlamına gelmemektedir. Aslında toplumun ruh sağlığına bakışı ile ilgilidir. Artık toplumumuzun ruh sağlığına daha fazla dikkat edip bu konuda yardım alıyor olması ile ilgilidir.” dedi.

“Sadece depresyonda değil anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlarda da kullanılıyor”

Her geçen gün ruh sağlığı ile ilgili personellerin artıyor olmasının da bunda etkili olduğunu dile getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), “Bir diğer akla gelen şey ise depresyondur. Antidepresanlar depresyonun tedavisinde kullanılıyor. Fakat sadece depresyonda değil anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ya da obsesif kompulsif bozukluklarda da kullanılabiliyor. Ayrıca ruhsal bozukluklarda değil nörolojik hastalıklarda da kullanılıyor.” şeklinde konuştu.

Stres kaynaklı mı?

Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), ruhsal bozuklukların hemen hepsinde stresin önemli bir faktör olduğunu belirterek, “Stresin süresi arttıkça kişi kendisini tükenmiş hissedebiliyor. Bu tükenmişlik hissi de depresyona ya da diğer ruhsal bozukluklara sebebiyet verebiliyor.” dedi.

Hangi durumlarda ilaç kullanılmalı?

Artık işlev kaybına yol açabilecek kadar derin bir ruhsal bozuklukta ilaç kullanılması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), “Bozukluk; kişinin işlevselliğini engellediğinde, ikili ilişkilerde sorun yarattığında, sosyal ve akademik alanda işlevselliği bozulduğunda ilaç tedavisi yapılır.” dedi.

Arkadaş önerisiyle antidepresan kullanımı

Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), kişinin kendi kendine antidepresan kullanmaması gerektiğini ifade ederek, “Arkadaş ya da çevre önerisi ile antidepresan kullanılması tehlikelidir. Burada tehlikeli olan ilaç değil yanlış kullanımdır. Yanlış kullanıldığında oldukça üzücü sonuçlar ortaya çıkabiliyor. İlaçlar kişiye özgüdür. Kişinin ne zaman, ne kadar, hangi aralıklarla, ne düzeyde kullanacağı oldukça önemlidir.” diye konuştu.

Antidepresan kullanımının sebebi nedir?

Antidepresan kullanımının genelde ruhsal bozukluk kaynaklı olduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Mourat Gıousouf Chouseın (Murat Yusuf Hüseyin), “Fakat bunun stres verici faktörleri söz konusudur. Örneğin; ekonomik kaygılar, ikili ilişkilerdeki zorluk, kaygı, korku, belirsizlik, toplumsal olayların kişinin üzerinde bıraktığı etkiler olabilir. Toplumsal olaya örnek verecek olursak depremin hem deprem bölgesinde yaşayan insanları hem de depremi medyadan takip eden insanları etkilediğini örnek verebiliriz. Kişilerin bu durumdan etkilenmesi de strese yol açmakta ve ruhsal bozukluğa sebep olabilmektedir.” şeklinde sözlerini tamamladı. Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.44148

Son Güncelleme: 12.02.2024 17:04
Antidepresyon  Antidepresan  İlaç  Zararlı  Tehlikeli mi   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });

booked.net

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Orzaks İlaç laboratuvarlarını Deney’imli Çocuklar’a bıraktı
Çocuğunuzu zararlı uygulamalarla baş başa bırakmayın
Fotoğraflara saklanan zararlı yazılımlar
İlaç krizi büyüyor: Bu krizden nasıl çıkarız?
Devlet hastanelerine ait 35 bin kutu ilaç bakkalda çıktı
E-sigara da Normal Sigaralar Kadar Zararlı!
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası ''Yerli ve millî ilaç üretimine destek artmalı''
Pandemi, deprem korkusu ve ekonomi antidepresan kullanımını artırdı

Son Dakika / En Yeniler

img
Oyunlar çocukların en doğal hakkı! Oyunlar, çocukların sağlıklı gelişimi için temel bir araç!
img
Alerji Semptomlarınızı Doğal Çözümlerle Hafifletin
img
Ümit Özdağ, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel kutlama mesajı yayınladı.
img
Sandık Kokusu'nun Tılsım'ı Mina Akdin'den MAG 23 Nisan'a Özel Açıklamalar
img
 Her 10 Hamileliğin 1’i Riskli!
img
M. Night Shyamalan imzalı ''Tuzak'' filminin ilk fragmanı yayınlandı!
img
Özlem Akarken; ''MHRS İle İlgili Bakanlığın Önerileri Sorunu Çözmekte Yetersiz Kalıyor!''
img
Aşılanmak Her Çocuğun En Doğal Hakkıdır  Aşılar Ciddi Hastalıkları Önler
img
2024 Frankfurt Türk Film Festivali'nde ‘Vefa Ödülü Ve Yaşam Boyu Onur Ödülleri' Belli Oldu’
img
Mustafa Yeneroğlu; ‘AYM hak ve özgürlüklerin en önemli güvencesidir’

Trend Haberler