Bakan Yanık, CEDAW 8. Dönemsel Ülke Raporu Yapıcı Diyalog Süreci toplantısına katıldı

Bakan Yanık, CEDAW 8. Dönemsel Ülke Raporu Yapıcı Diyalog Süreci toplantısına katıldı
DÜNYAA- | A+   15.06.2022 21.05
Qavun

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye olarak kadının insan haklarını, müzakere konusu bir siyasi araç değil, acilen ulaşılması gereken temel hedef olarak gördüklerini ifade ederek, “Kadınların ve kız çocuklarının hakları her zaman önemli gündemlerdeki kararların merkezinde olmalıdır.” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, İsviçre’nin Cenevre kentinde CEDAW 8. Dönemsel Ülke Raporu Yapıcı Diyalog Süreci toplantısında kapanış konuşması yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Yanık, BM Güvenlik Konseyinde kabul edilmesinin üzerinden 40 yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen, temel bir insan hakları sözleşmesi olarak CEDAW'ın etkin uygulanmasının öneminin, silahlı çatışmalar, iklim sorunları ve salgın hastalıklar gibi kadınlar ve kız çocukları için mevcut küresel zorluklar nedeniyle arttığını vurguladı.

Bakan Yanık, şunları kaydetti:

“Türkiye olarak kadının insan haklarını, müzakere konusu bir siyasi araç olarak değil, acilen ulaşılması gereken temel bir hedef olarak görüyoruz. Kadınların ve kız çocuklarının hakları her zaman önemli gündemlerdeki kararların merkezinde olmalıdır.

Bu bağlamda, ortaya çıkan sorunlara etkin yanıt için CEDAW Genel Tavsiyelerinin işlevini ve önemini tasdik ediyoruz. Ancak yeni dijital teknolojilerin ışığında, yeni bir genel öneriye duyulan ihtiyaç artıyor. Ayrımcı etkiler de dahil olmak üzere bu teknolojilerin ortaya çıkardığı zorlukların ele alınması ve sunulan fırsatların etkin bir şekilde araştırılması gerektiğine inanıyoruz.

Yeni dijital arenalar, çevrimiçi şiddeti, tacizi ve nefret söylemini güçlendirmek için elverişli bir ortam yaratıyor. Dijital teknolojilerin yakın geleceğin ana iş modeli olacağı kesin olmakla birlikte dünya çapında kadın ve kız çocuklarının bu teknolojilere erişimi hala çok sınırlı. Komiteye, bu konuları ele alan bir genel tavsiyeyi memnuniyetle karşılayacağımızı bildirmek isterim.”

Her ülkenin farklı ulusal bağlamlara sahip olmasının evrensel ideallere ulaşmada sorun teşkil etmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Yanık, şöyle devam etti:

“Fakat komitenin değerlendirmelerinde ülkelerin meşru güvenlik önceliklerini, sosyoekonomik durumlarını ve kendine has problemlerini de dikkate alması gerektiğine inanıyoruz.

Komitenin işleyişinin niteliği ne olursa olsun, Türkiye CEDAW kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmede oldukça kararlı olmuştur. CEDAW üyeleri olarak gerçekleştirmiş olduğumuz bu yapıcı diyalog sürecinde, Türkiye’nin insan hakları konusunda uluslararası normları koruduğunun altını çizdik. 

Her türlü ayrımcılığı önleme ve kadın-erkek eşitliğini sağlama konusunda benimsediğimiz anlayışı ve yürüttüğümüz çalışmaları sizlerle paylaştık.  Sivil inisiyatif birimleriyle kurduğumuz işbirlikleri sayesinde her zaman daha güçlü sosyal politikalar üretiyor ve her türlü ayrımcılığa karşı daha hızlı ve kalıcı çözümler sunuyoruz. Kararlı ve cesur adımlarla belirlediğimiz hedeflere doğru ilerlemeye devam edeceğiz.  Diyalog süreçleri boyunca komite üyelerinin yönelttiği kıymetli soru ve yorumlar için teşekkür ederiz. Sunduğunuz öneriler, hiç şüphesiz çalışmalarımızın yeniden yapılandırılması sürecinde değerlendirmelerimize dahil edilecektir.”

Bakan Yanık, CEDAW Komitesine, Türkiye’nin raporunun değerlendirilmesine katkıda bulunanlara, Daimi Temsilciliğe, heyet üyelerine ve  toplantıya emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından dün başlayan CEDAW Komitesinin 82'nci oturumu kapsamındaki Türkiye raporunun değerlendirilmesi sona erdi.

Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 15.06.2022 21:05
Bakan yanık  Cedaw  Ülke raporu  Diyalog süreci   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });

booked.net

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık : “Ramazan ayı boyunca yemek yapamayacak durumda olan vatandaşlarımıza aşevi hizmeti sunduk”
Bakan Yanık Almanya'ya gidiyor
Bakan Yanık Kadın-Erkek Paritesi Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısına katıldı
Bakan Yanık Sosyal ve Ekonomik Destek’ten yararlanan çocukları ağırladı
Bakan Yanık duyurdu: Ailesi cezaevinde olan çocuklara destek

Son Dakika / En Yeniler

img
Oyunlar çocukların en doğal hakkı! Oyunlar, çocukların sağlıklı gelişimi için temel bir araç!
img
Alerji Semptomlarınızı Doğal Çözümlerle Hafifletin
img
Ümit Özdağ, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel kutlama mesajı yayınladı.
img
Sandık Kokusu'nun Tılsım'ı Mina Akdin'den MAG 23 Nisan'a Özel Açıklamalar
img
 Her 10 Hamileliğin 1’i Riskli!
img
M. Night Shyamalan imzalı ''Tuzak'' filminin ilk fragmanı yayınlandı!
img
Özlem Akarken; ''MHRS İle İlgili Bakanlığın Önerileri Sorunu Çözmekte Yetersiz Kalıyor!''
img
Aşılanmak Her Çocuğun En Doğal Hakkıdır  Aşılar Ciddi Hastalıkları Önler
img
2024 Frankfurt Türk Film Festivali'nde ‘Vefa Ödülü Ve Yaşam Boyu Onur Ödülleri' Belli Oldu’
img
Mustafa Yeneroğlu; ‘AYM hak ve özgürlüklerin en önemli güvencesidir’

Trend Haberler