Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu
GÜNDEM A- | A+   28.04.2022 18.01
Qavun

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Ramazan aynı zamanda dayanışma, dostluk, kardeşlik bağlarını güçlendirme ayıdır. Bölgemizde sükunun hakim kılınması, çatışmaların sonlandırılması için samimiyetle çaba harcıyoruz.

40 bin civarındaki vatandaşımız Suudi Arabistan'da yaşamakta.Hadim'ül Haremeyn'in daveti üzerine böyle bir ziyareti gerçekleştiriyoruz. Aramızdaki her türlü askeri, siyasi, ekonomik ilişkilerin artırılması konusunda gayret içerisinde olacağız.

Ziyaretim, 2 kardeş ülke olarak yeni bir iş birliği dönemini başlatma yönündeki ortak irademizin tezahürüdür. Ziyaretim vesilesiyle Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerini tüm boyutlarıyla gözden geçireceğiz.Yenilenebilir, temiz enerji teknolojileri başlıklarında ciddi potansiyel görüyoruz. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler de gündemimizde olacak. 

Suudi yatırımcıları ülkemize çeken noktaların başında geliyor. Bu yıl Hac ve umrenin yeniden başlayacak olmasından memnuniyet duyuyorum. Diyanet İşleri Başkanlığımız için gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Türkiye - Suudi Arabistan ilişkilerini tüm boyutlarıyla gözden geçireceğiz. 

Ticaret, yatırımlar ve müteahhitlerimizin başarıyla yürüttükleri projeler anlamında da Suudi Arabistan özel konuma sahiptir. Son 20 senede müteahhitlerimiz 24 milyar dolara ulaşan projelerdir.  Ülkemiz bu yıl için 37 bin 770 rakama sahip olacaktır hacda. Umre için böyle bir rakam söz konusu değildir. 

Sağlık, savunma sanayi, tarım teknolojileri, finans gibi alanlarda işbirliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğunu görüyor ve inanıyorum. İnşallah bu hususları görüşecek, enine boyuna değerlendireceğiz. Körfez bölgesindeki kardeşlerimizin istikrar ve güvenliğine kendi istikrar ve güvenliğimiz kadar önem verdiğimizi her vesile ile ifade ediyoruz.

İnşallah bu hususları görüşecek, enine boyuna değerlendireceğiz. Körfez bölgesindeki kardeşlerimizin istikrar ve güvenliğine kendi istikrar ve güvenliğimiz kadar önem verdiğimizi her vesile ile ifade ediyoruz.

Suudi Arabistan'ı hedef alan İHA ve füze saldırılarını bir kez daha kınıyorum. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu, bölgemizdeki ülkelerle teröre karşı işbirliğine verdiğimiz önemi her fırsatta altını çiziyorum.

Gerek Hadim'ül Haremeyn'in gerekse veliaht prensle yapacağımız görüşmelerde bu konuları ele alacağız. İlişkilerimizi geçmişte olduğunun da ötesine taşıyacağıma inanıyorum. Bu ziyaretimiz yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır. Ziyaretimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Bölgede barışın yakın olması temennisi içerisindeyiz. Malum Gueteres bize uğradı, bizimle görüşmeyi yaptıktan sonra Moskova'ya geçti. Sayın Putin, Lavrov'la yaptığı görüşme olumlu geçtiği istikametinde, görüşmeden sonra beni tekrar aradı, görüşmelerin olumlu olduğu istikametinde bana bilgiler verdi. 

Sayın Putin'in arama gerekçesi malum Rusların Amerika'daki bir vatandaşlarının orada esir alınması ve Amerika'nın da Moskova'da bir vatandaşlarının aynı şekilde esir alınması. Teşkilatımızın devreye girmesiyle Ankara'da bu takas gerçekleştirdi. Bunun için Sayın Putin teşekkürde bulundu."

Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 28.04.2022 18:01
Cumhurbaşkanı  Erdoğan  Suudi arabistan   
Qavun

YORUMLAR

booked.net