Enflasyon iyimserliği 12 Ocak 2023

Enflasyon iyimserliği   12 Ocak 2023
EKONOMİ A- | A+   12.01.2023 09.59
Qavun

ABD'de, resesyon ve enflasyon ikilemi sürerken, bugün açıklanacak olan Aralık ayı TÜFE verisi önemini koruyor. Açıklanacak enflasyon verisi, Fed’in sonraki hamlelerinde izleyeceği yolu belirleyeceğinden dolayı küresel piyasaları da oldukça yakından ilgilendiriyor. Piyasada ise, ABD’de Kasım ayında %7,1 olan yıllık enflasyonun Aralık ayında %6,5’e gerilemesi bekleniyor. Hatta enflasyon verisinin beklentinin altında gelmesi bile piyasalar tarafından olası karşılanıyor.

Öncesinde ne oldu? Son bir haftada küresel piyasalar karışık seyretti, ABD borsaları yükseldi, tahvil getirileri düştü, petrol ve altın yükseldi ve dolar karışık seyrine devam etti. Perşembe günü açıklanan ISM ve PMI hizmet sektöründe daralma, ortalama saatlik kazançlarda ise yavaşlama görüldü. Fakat Aralık ayı işsizlik oranının % 3,5'e gerilemiş olması, Fed’in şahin para politikasının ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini hissettirmiş oldu.

Sonrasında ne olacak? Piyasa beklentileriyle paralel olarak aralık ayında TÜFE’de yavaşlama görülmesiyle birlikte FED’in faiz adımlarını daraltması olasılığı artacak. 31 Ocak 1 Şubat arasında yapılacak olan toplantıda 25 baz puanlık bir artışın gelme ihtimali şuan %83 olarak fiyatlanıyor. Fakat beklenenden yüksek seyreden bir enflasyon FED’in agresif para politikasının devamını beraberinde getireceğinde piyasalarda dalgalanma devam edecek.

Asya borsaları da ABD’deki enflasyonun geri çekileceği umuduyla yükselişe geçti. Yen ise Japonya'nın önümüzdeki hafta şu an uyguladığı politikalarının yan etkilerini gözden geçireceğini açıklamasıyla yükseldi. Abd borsalarının pozitif seyretmesinin ardından , MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,5 yükseldi ve neredeyse yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya Nikkei borsası %0,10 yükseliş yaşadı. Euro dolar paritesi ise yükselişini sürdürerek 1,077 seviyesine dokundu.

Brent tarafında ise sabah saatleri itibariyle yükseliş gözlemlendi . Çin’deki covid 19 tedbirlerinin gevşetilmesi talep üzerinde olumlu etki yaratırken, Rusya’ ya uygulanan yaptırımlar arzdaki endişeleri artırdı. Brent petrol %0,17 artarak varil başına 82,90 dolara yükseldi, ABD West Texas Intermediate ham petrolü ise %0,7 artarak varil başına 77,91 dolara yükseldi.

Yurt içinde ciro endeksleri, perakende satışlar ile haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında ise merakla beklenen ABD enflasyon verileri açıklanacak.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Pandemi ve genel ekonomik kriz kaynaklı, mahkemelerdeki icra dosyası sayısı kabardı. 10 Ocak itibarıyla 23 milyon 204 bini aştı. Ekonomim.com'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, son 5 yılda icra dosyası sayısı 7 milyon 365 bin artarken, 2022 yılında artış 658 bin 294’e ulaştı. Ekonomi yönetiminin, icra dosyalarının kabarmasını önlemek amacıyla geçen yıl Kasım ayında çıkardığı torba kanun ile mevcut icra dosyası sayısı yarıya yakın azalacak.

Bulgaristan Bakanlar Kurulu, Bulgargaz ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ(BOTAŞ) arasında doğal gaz alanında iş birliğini öngören anlaşmayı onayladı.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İspanya MB Başkanı Pablo Hernandez de Cos, ECB'nin enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine dönmesini sağlamak için faiz oranlarını sürdürülebilir bir hızla, "ciddi şekilde" artırmaya devam etmesini beklediğini söyledi.

Boston Fed Başkanı Susan Collins, New York Times gazetesine verdiği demeçte, FOMC'nin gelecek toplantısında faizin 25 baz puan artırılması yönünde oy kullanma eğiliminde olduğunu söyledi. Collins, "25 veya 50 baz puan artırımın uygun olacağını düşünüyorum. Ancak bu aşamada 25 baz puan artırma eğilimindeyim, ancak karar verilere çok bağlı" diye konuştu.

Barclays, ABD ekonomisi için 2023 ilk çeyrek GSYH büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti ancak ikinci çeyrekte ılımlı bir resesyon beklediğini bildirdi. Barclays dün yayınladığı araştırma notunda 2023 ilk çeyrek için daha önce yüzde 0,0 olan büyüme beklentisini özel tüketimde artışa işaret ederek yüzde 0,5 olarak revize etti.

Japonya'da yayınlanan Yomiuri gazetesinin haberine göre, BOJ gelecek hafta yapacağı politika toplantısında parasal gevşeme politikasının yan etkilerini görüşecek.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili gazeteciler ile yaptığı telekonferans görüşmesinde, Rus petrolü için tavan fiyat uygulamasının Rusya'nın petrol gelirlerini düşürdüğünü söyledi. G7 üyeleri, Avrupa Birliği ve Avustralya, Rus petrolü için 60 dolar/varil fiyat sınırını 5 Aralık'ta uygulamaya koymuşlardı. Rus petrol ürünleri içinde fiyat sınırı 5 Şubat'ta uygulamaya girecek.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) piyasalarda istikrarı sağlamak için 28 Eylül ile 14 Ekim arasında satın aldığı enflasyona endeksli ve uzun vadeli devlet tahvillerinden oluşan portföyünde satış yapmaya dün de devam etti. BoE, dün 427,8 milyon GBP tutarında satış gerçekleştirdi. 211 milyon GBP tutarındaki teklifler ise kabul edilmedi.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun fiyat departmanı müdürü Wan Jinsong, Çin'in 2023 yılında fiyatları istikrarlı tutabileceğine güveninin tam olduğunu söyledi.

Goldman Sachs, yaklaşan Çin Yeni Yılı tatili nedeniyle emtia fiyatlarında sakin bir seyir izlendiğini, ancak tatilin ardından Çin ekonomisinin yeniden açılmasıyla birlikte emtia fiyatlarında bir yukarı hareketin başlayacağını savundu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, ülkesinin, iç piyasada kullanım ve ihracat için nükleer yakıt üretmeye çalıştığını söyledi. Bin Selman, başkent Riyad'da düzenlenen madencilik konulu konferansta konuştu. Suudi Bakan, son keşiflerin ülkede çeşitli uranyum portföylerini ortaya çıkardığını belirterek, ülke içinde Cebel Said ve Medine dahil olmak üzere uranyum açısından zengin çeşitli jeolojik alanlar olduğuna dikkati çekti.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 12.01.2023 09:59
Enflasyon  Korku  Satış  Hisse  Borsa  Petrol  Jeopolitik risk   
Qavun

YORUMLAR

booked.net