EPİAŞ, IBM’in yapay zeka destekli otomasyon yazılımını seçti

EPİAŞ, IBM’in yapay zeka destekli otomasyon yazılımını seçti
TEKNOLOJİ A- | A+   11.11.2021 17.41
Qavun

Türkiye’deki elektrik ve doğal gaz piyasaları da dâhil olmak üzere, enerji piyasalarının yönetilmesi, işletilmesi ve geliştirilmesinden sorumlu şirket olan EPİAŞ; IBM (NYSE: IBM) tarafından geliştirilen yapay zeka destekli kurumsal gözlemlenebilirlik yazılımını ve özel bulut tabanlı fizibilite takip sistemini operasyonlarında hayata geçirdi.

 IBM’in yapay zekâ destekli otomasyon yazılımı olan IBM Observability by Instana sağladığı uygulama görünürlüğü ve bağlamsal içgörüler ile öngörülemeyen BT sorunlarını önlemeye yardımcı oluyor. Kurumsal gözlemlenebilirlik çözümü, bulut uygulamaları konusunda otomatik olarak kapsamlı bir kavrayış oluşturuyor. Böylece BT sorunlarının en iyi şekilde nasıl önlenebileceği ya da düzeltilebileceği konusunda da hayata geçirilebilir öngörüler sağlayarak müşteri memnuniyeti konusunda destek oluyor.

EPİAŞ, IBM’in yapay zekâ destekli otomasyon yazılımı ile karmaşık uygulama ve yazılımların performansını yönetilmesi, sistem kesintisi olması durumunda kesintinin hangi aşamada olduğunu tespit edebilmesi ve son kullanıcılarına kesintisiz hizmet sağlayabilmesi konusunda kalitesini artırmaya devam ediyor. EPİAŞ ayrıca gerçek zamanlı veri izleme sayesinde 1 saniyelik metriklerle BT departmanının etkinliğini artırarak, operasyonel kontrole imkan sağlıyor.

EPİAŞ Bilgi Teknolojileri Direktörü Mehmet Uçansoy da konuyla ilgili şunları söyledi: “Enerji arz talep akışının sürekli olarak devam ettiği bir şirket olan EPİAŞ’ın BT altyapısının da kesintisiz bir şekilde çalışması gerekiyor. Bu yüzden karmaşık BT uygulamalarına sahip kurumumuzda sorunlarının hızlı tespiti ve son tüketiciye yansımadan çözüme ulaşması hayati önem taşıyor. IBM Observability by Instana’nın sunduğu hizmetler sayesinde, altyapıdaki teknik sorunlara müdahale hızımızı daha da artırıyoruz. Uygulamaların sunduğu performansı kolaylıkla gözlemleyebilmemiz de sistemin ihtiyacı olan gerekli güncelleme ve düzenlemeleri tespit edebilmemize imkân sağlıyor.”  

 IBM Türkiye Genel Müdürü Volkan Sözmen konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “BT departmanlarının en önemli zorluklarından biri, birden çok bileşene ve katmana sahip olan mimariden kaynaklı karmaşıklıkların yol açtığı kesintileri tespit etmek ve çözmektir. Enerji piyasalarının merkezinde yer alan EPİAŞ, IBM Observability by Instana'yı hayata geçirerek olası sorunları proaktif olarak önleyebilecek.”

Gözlemlenebilirlik (Observability) kavramı, karmaşık bir sistemin iç durumu hakkında yalnızca o sistemin harici çıktılarına ilişkin bilinenlere dayanarak bilgi sağlayabilme ölçüsü olarak nitelendiriliyor. Bir sistemin gözlemlenebilirliği ne kadar yüksekse, tanımlanmış bir performans sorunundan o sorunun temel nedenine ek testler ya da kodlama olmaksızın ilerlemek o kadar hızlı ve hatasız hale geliyor. Instana, uygulama performansını iyileştirmek üzere işletmelere uygulamanın bulunduğu yerden bağımsız olarak kurumsal gözlemlenebilirlik sağlayarak DevOps ekiplerinin CI/CD (sürekli entegrasyon/sürekli teslim) veri hatlarını hızlandırmasına olanak tanıyor. Uygulamalar ise genel bulutta, özel bulutta, hibrit bulutta, şirket içinde, IBM Z® ya da başka sunucularda bulunuyor. Kullanıcılar Instana’yı kullandığı takdirde kurumsal gözlemlenebilirliği yapay zekâ destekli otomasyon yetenekleriyle birleştirebiliyor.

Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 11.11.2021 17:41
Epiaş  Ibm  Yapay zeka  Otomasyon yazılımı   
Qavun

YORUMLAR

booked.net

 

Trend Haberler