Euro Bölgesi enflasyonu tehlikeyi işaret ediyor

Euro Bölgesi enflasyonu tehlikeyi işaret ediyor
EKONOMİ A- | A+   02.02.2022 16.26
Qavun

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
15:00   OPEC+ Toplantısı    
16:15 USD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği (Oca) 207K 807K
18:30 USD Ham Petrol Stokları 1,525M 2,377M
18:30 USD Benzin Stokları 1,645M 1,297M
23:00 CAD Kanada Merkez Bankası Başkanı Macklem'in Konuşması    

“GERİDE KALANLAR”

“Avrupa borsaları kayıplarını toparlamayı sürdürdü”

Asya sonrasında Avrupa’da da borsalar yükseliş maratonunu sürdürdü. ABD vadelileri de etkili şekilde toparlanma yaşadı. Yükselişlerde Fed yetkililerinin ılımlı açıklamaları ile gerek Avrupa, gerekse ABD’deki güçlü bilanço sezonu etkili oluyor.

Vadeli işlemlerde Nasdaq 1,4%’ün üzerinde yükseliş yaşarken, S&P 0,7%, Dow ise 0,1% civarında yukarı yönlü hareket sağlayabildi. Teknoloji liderliğindeki yükseliş dikkat çekerken, Avrupa’da İtalya ve İngiltere endeksleri öne çıktı. FTSE100 0,8% yükselirken, İtalya’da endeks dünün kapanışına göre 0,9% yükseliş gösterdi. Diğer büyük endeksler daha düşük ivmelerle de olsa yükselmeyi sürdürdü.

ABD 10 yıllık tahvil faizi gün içinde 1,802%’yi görürken şu sıralarda 1,795% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksinde düşüş eğilimi varlık fiyatlarına yön verdi. Altın ve gümüş tarafında toparlanma çabası görüldü.

Fed yetkililerinin agresif politikalar yerine daha ılımlı ve kademeli şekilde sıkılaşma yönündeki açıklamaları piyasaları dünden bu yana pozitif etkileyen başlıklardan biri. Ancak Mart ayına ilişkin faiz artırım beklentileri güncelliğini koruyor.

 “Euro Bölgesi enflasyonu tehlikeyi işaret ediyor”

Euro Bölgesi Ocak ayı için enflasyon verileri açıklandı. Ocak ayı enflasyonu yıllık bazda 5,1% oldu ve beklentinin (4,4%) oldukça üzerinde kaldı. Bölge’de çekirdek enflasyon ise 2,3% ile yine beklentinin oldukça üzerinde kalan bir resim çizdi. Yarın gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası para politikası beyanatı öncesi yükselen enflasyon rakamları Banka’nın artık bu yıl önlem almaya başlaması gerektiği izlenimi yaratıyor.

“ÖNE ÇIKANLAR”

“OPEC+ politikasında değişim beklenmiyor”

Bugün TSİ 15:00’da OPEC Teknik Komitesinin toplanması bekleniyor. Saat 16:00’da ise OPEC+ bakanlar toplantısının gerçekleşmesi planlanıyor. OPEC+’nın üretimi kademeli şekilde artma (günlük 400 bin varil) politikasını sürdürmesi bekleniyor. Öte yandan Örgüt’ün son aylarda kotayı artırma kararına rağmen bunu uygulamada tam olarak gerçekleştirememesi petrol fiyatlarını yukarı çeken faktörlerden biri oldu.

“ADP’nin açıklayacağı istihdam verisi takip edilecek”

TSİ 16:15’te ADP’nin açıklayacağı özel sektör istihdam verisi takip edilecek. Aralık ayı için açıklanan 807 bin istihdam artışı ardından bunun ivme kaybetmesi bekleniyor. Beklenti istihdamın 207 bin civarında artacağı yönünde. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisiyle doğrudan bir korelasyon bulunmasa da, öncü olarak görülen verilerden biri durumunda.

 “Enflasyon Gölgesinde Yurtiçi Varlık Beklentileri”

Yeni bir aya başlarken makro-ekonomik gelişmelerin varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceği bir hafta izleyebiliriz. Yurtiçi tarafta Enflasyon ana odak noktamız iken global tarafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) gibi Fed sonrasında en etkili merkez bankalarının kararları, başkanlarının (Lagarde ve Bailey) konuşmaları ile ABD Tarım Dışı İstihdam verileri sonuçlarına ulaşacağız. 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 02.02.2022 16:26
Euro bölgesi  Enflasyon  Ecb  Test   
Qavun

YORUMLAR

booked.net