Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ifade özgürlüğü kısıtlanacak

Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ifade özgürlüğü kısıtlanacak
SİYASET A- | A+   10.10.2022 12.17
Qavun

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülen basın yasasıyla ilgili, “Yasa teklifi, ifade özgürlüğünün önünde tarihimizin en büyük engeli olarak dikilecek. Sosyal medyada eleştirel paylaşımlar dezenformasyon olarak suçlanabilecek, yalan haberi yapanın yanı sıra ‘yayan’ ifadesi getirilerek demokrasiyi ve ‘ifade özgürlüğü’ ilkesini temelinden sarsıp çökertecek pek çok uygulamayla karşı karşıya kalınacaktır.” dedi.

YOKUŞ: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANACAK

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülen basın yasasıyla ilgili, “Yasa teklifi, ifade özgürlüğünün önünde tarihimizin en büyük engeli olarak dikilecek. Sosyal medyada eleştirel paylaşımlar dezenformasyon olarak suçlanabilecek, yalan haberi yapanın yanı sıra ‘yayan’ ifadesi getirilerek demokrasiyi ve ‘ifade özgürlüğü’ ilkesini temelinden sarsıp çökertecek pek çok uygulamayla karşı karşıya kalınacaktır.” dedi.

TBMM’de görüşülen basın yasası ile ilgili partisi adına söz alan İYİ Parti Konya Milletveki Fahrettin Yokuş basın yasasıyla ilgili olarak her kesimden muhalefetin itirazlarını sürdürdüğünü belirterek ancak itirazların dinlenmediğini söyledi. Meclis kürsüsünden Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin itiraz ve taleplerini aktarmak istediğini ifade eden Yokuş, “ Belki bu aktarımlarımdan bir şeyler çıkarıp yanlışları düzeltirsiniz. Yasa teklifi, ifade özgürlüğünün önünde tarihimizin en büyük engeli olarak dikilecek, 29'uncu maddeyle ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ gibi bir yeni suç tanımı oluşacak. Muğlak ve ucu açık ifadelerle hangi savcının hangi yanlış bilgiyi yayanlarla ilgili harekete geçeceği bilinmeyecek. Sosyal medyada eleştirel paylaşımlar dezenformasyon olarak suçlanabilecek, yalan haberi yapanın yanı sıra ‘yayan’ ifadesi getirilerek demokrasiyi ve ‘ifade özgürlüğü’ ilkesini temelinden sarsıp çökertecek pek çok uygulamayla karşı karşıya kalınacaktır” dedi.

8 BİN GAZETECİ İŞSİZ KALACAKTIR
Yerel gazetelerin ana yaşam kaynağı olan resmî ilan gelirlerinin yüzde 75 oranında azalacağını belirten Yokuş, “Yerel gazeteler bu darbeyi aldığı taktirde çalışan yaklaşık 8 bin meslektaşımız için işsiz kalma tehlikesi doğacaktır. İnternet siteleri Basın İlan Kurumu havuzuna dâhil edilerek yeni kaynak yaratılmadığı için ilan pastasında alınan pay iyice küçülecek. Resmi ilan yayınlama hakkına sahip 953 gazetenin yaklaşık 30'u yaygın, geri kalanı yerel gazetedir. Resmi ilan yayın hakkı bekleyen gazeteleri de hesaba kattığımızda yaklaşık bin gazete için gelirlerini önemli ölçüde kaybetme riski oluşacaktır. İnternet haber sitelerine ait mevzuat düzenlemelerinin sonra yapılacağının belirtilmesi büyük bir boşluk yaratacaktır. Yerel yazılı basın, kazanılmış hakları açısından eşit maliyet, eşit işlem yönlerinden zarara uğrayacak, kurumsallaşmış, varlığını sürdüren, istihdam yaratan, yıllarca vergisini ödeyerek mesleğe hizmet etmiş yerel gazeteler ile bir süre önce kurulmuş kurumların eşit statü kazanma tehlikesi doğacaktır. Yerel gazetelerimizde haberin doğruluğuna ilişkin eşik bekçiliği görevi muhabir, editör, yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni gibi üç yetkiliden geçerken bu işlevi zayıflatacak yönler oluşabilecektir. İktidarlar tarafından tehlikeli görünen sosyal medya paylaşımları ağır cezaya maruz kalacak, kapalı, anlık mesajlaşma uygulamaları görüşmelere ilişkin bilgileri BTK'ye verilecek.” diye konuştu.

BASIN KARTI ANLAMINI YİTİRECEK
Teklifin olumlu sayılabilecek yanının internet basınında çalışanlara gazeteci statüsü kazandırılacak olması olduğunun altını çizen Milletvekili Yokuş, “Bu yolla basın kartı alma yolunun açılacak. Bu duruma karşın, belli şartlarda, internet basınına yönelik ağır yaptırımlar da öngörülmektedir. Teslim ve muhafaza yükümlülüğünü yerine getirmeyen internet sitesine 1 milyar liraya kadar ceza verilebilecek, haber sitesi vasfını yitirenler internet sitesinden çalışan gazetelerin kişisel hakkı olan basın kartı da ellerinden alınacak. Kişisel hakların korunması önemli ancak bu hâliyle, internet siteleri için kaotik bir süreç yaşanabilecek, yazılı medyada dava açmak için tanınan yayın tarihinden itibaren dört aylık süre internet basınında yayın tarihinden itibaren değil şikâyet tarihinden itibaren başlatılacak yani her gün yüzlerce haber yayınlayan bir internet sitesi yasanın ardından, yıllar boyunca binlerce haberle ilgili dava edilebilecek. Gazetecilerin basın kartı tartışmasının hiçbir anlamı kalmayacak, dernek ve vakıf yöneticilerinin, pek çok kamu çalışanının basın kartı almalarının önü açılacak. Basın Kartı Komisyonu maddelerinin yasa teklifinin içine konulmasıyla meslek örgütlerinin bu mevzuatı idari yargıya taşımasının önüne geçiliyor, yasal zırh kuşanılıyor. Kimin basın kartı alıp kimin alamayacağına karar verecek 9 kişilik komisyonda gazetecileri temsil edebilecek sadece 2 temsilci bulunabilecek, 5 üyeyi doğrudan başkanlık belirleyecek.” şeklinde konuştu.

BİK ELİ SİLAHLI POLİS HALİNE GETİRİLİYOR
Resmi ilanların adil bir şekilde gazetelere dağıtılması amacıyla kurulan ve fikir, içerik farkı gözetmeksizin aracılık hizmeti yapmakla yükümlü Basın İlan Kurumunun gazetelere ve internet haber sitelerine hem para hem ceza, hapis cezası veren bir kurum olarak büyük yetkilerle donatılacağını belirten Yokuş, “Basın İlan Kurumu tıpkı televizyon ve radyolar üzerinde kılıcını sallayan RTÜK gibi yazılı ve dijital medyanın eli silahlı polisi hâline gelecektir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya şirketlerinin küresel cirolarının yüzde 3'ü kadar ceza kesebilecek, hangi sosyal medya devi küresel cironun yüzde 3'ünü ceza olarak Türkiye'de ödeyebilecek? Bu maddeyle sosyal medya şirketleri üzerinde baskı kurularak düşünce ve ifade özgürlüğü alanının da kontrol edilmesi amaçlanmaktadır “ dedi.

Son Güncelleme: 10.10.2022 12:17
Fahrettin yokuş  İyi̇ parti  Enflasyon  Çalışanlar  İfade özgürlüğü  Sansür yasası   
Qavun

YORUMLAR

booked.net

 

Trend Haberler