LNG ve bağımlılık 24 Haziran 2022

LNG ve bağımlılık  24 Haziran 2022
EKONOMİ A- | A+   24.06.2022 09.22
Qavun

Asya’nın talebiyle, artan maliyetler ile birlikte Avrupa'nın LNG ithalat planında sıkışıklık yaratıyor. Avrupa'nın, önemli bir fabrika kesintisi, Asya'da artan talep ve yükselen ABD arzı nedeniyle önemli ölçüde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatıyla Rusya'nın zorlu bir gaz arzı kışını atlatma planı risk altında görünüyor. Bölgenin Ukrayna ile olan savaşı nedeniyle Rus arzına olan bağımlılığını kesme taahhüdü, Kasım ayına kadar gaz deposunu %80'e kadar doldurma hedeflerini tutturmak için başta ABD'den olmak üzere LNG ithalatına büyük ölçüde bağımlı hale geldi.

LNG fiyatları bu hafta yaklaşık %60 arttı ve yakında milyon İngiliz ısı birimi başına 40 doları aştığı görülüyor. Küresel zeminde yaşanabilecek daha büyük sıkışıklıklar meydana gelirse, gösterge değerler bu yılın başlarında görülen 60$'a yakın rekor seviyelere ulaşacak. Bu da ithalatın sürdürülmesinde Avrupa için ciddi bir zorluk yaşatacaktır. Almanya’nın doğal gaz ithalatının azaldığı, maliyetinin yükseldiği görüldü. Yapılan açıklamaya göre; Almanya dış ticaret ofisi BAFA, Almanya'nın doğal gaz ithalatı 2022 yılının ilk 4 ayında yüzde 22,1 attı. Aynı döneminde doğal gaz ithalat maliyeti ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 170 arttığı belirtildi. Brent %0,1 düşüşle 110,00 $ seviyesinde işlem görürken, ABD Batı Teksas Orta (WTI) ham petrol vadeli işlemleri %0,2 artışla varil başına 104,46 $ seviyesinde işlem gördü. Haftanın son gününde yurt içinde kapasite kullanım oranı ve güven endeksleri, yurt dışında ise Almanya Ifo ve ABD tüketici güven endeksleri izlenecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Japonya'da enflasyon, Nisan ayının ardından Mayıs ayında da Japonya Merkez Bankası'nın yüzde 2 olan fiyat istikrarı hedefinin üzerine çıktı.

ABD Merkez Bankası (Fed), stres testine tabi tuttuğu büyük bankaların şiddetli bir resesyon sırasında hanehalkı ve işletmelere borç vermeye devam edecek güçlü sermaye seviyelerine sahip olmayı sürdürdüğünü bildirdi. ABD'nin en büyük bankaları Fed'in yıllık stres testinde kolaylıkla geçtiler. Ancak Bank of America ve Citigroup'un sermaye yeterlilik oranları ortalamanın altında kaldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin sunumunda işsizliğin yükselme riskinin olduğunu söyledi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman, Fed üyelerine hali hazırda izlenmekten olandan daha agresif bir faiz artırım patikası takip edilmesi çağrısı yaptı.

Meksika Merkez Bankası politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 7,75'e çıkardı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştirecek finans dışı yurt içi yerleşiklere kullandırılacak ticari nakdi kredilere yüzde 500 risk ağırlığı uygulanacağını duyurdu.

Avrupa Merkez Bankası'nın analizi Avrupa ekonomisinin stagflasyon senaryosundan uzakta olduğuna işaret etti. Bununla birlikte ekonomistler belirsizliğin yükseldiğine vurgu yaptı.

TCMB Para Politikası Kurulu kararını değerlendiren JPMorgan, Banka'nın bir kez daha para politikasını sıkılaştırma niyeti göstermediğini dikkat çekti.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, AB Komisyonu’nun tavsiye kararını uygun görerek Ukrayna ve Moldova’ya “aday ülke statüsü” verilmesi üzerinden anlaştı.

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, kuzey ve güney İngiltere'de yapılan ara seçimde daha önce muhafazakar adayların kazandığı sandalyeleri İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti adaylarına kaptırdı.

ABD Başkanı Joe Biden'in Suudi Arabista'a yapmayı planladığı ziyarete rağmen OPEC ve Rusya öncülüğündeki müttefiklerinin Ağustos ayı için üretim artırım planlarını değiştirmemeleri bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 24.06.2022 09:22
Euro  Usd  Tl  Dolar  Türk lirası  Altın  Brent petrol   
Qavun

YORUMLAR

booked.net