Lupus (SLE) Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi?

Lupus (SLE) Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi?
SAĞLIKA- | A+   11.03.2021 18.34
Qavun

Lupus (SLE) Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi?

Lupus (SLE) hastalığı kadınlarda erkeklerden 9 kat daha fazla görülüyor. Lupus’un belirtileri neler, nasıl ortaya çıkar, yaşamımızı nasıl etkiler, tedavisi nasıl? Uz. Dr. Senem ASLAN Lupus’u anlatıyor

Lupus SLE hastalığı Nedir?

Lupus, çok sık görülen bir hastalık olmamasına rağmen kadınlarda görülme sıklığının erkeklerden 9 kat fazla olması! Uzun adı “Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) olan hastalık sebebi bilinmeyen, bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarını hedef alarak savaştığı, kronik bir hastalıktır.

Lupus, Latince’de “kurt” demek. Hastalığa bu ismin verilmesi hastanın yüzündeki derinin görüntüsünden kaynaklı. Nedeni bugün için tam olarak bilinmese de bu iltihabi hastalıkta genetik miras, çevre koşulları, stres, enfeksiyon, yorgunluk ve hormonal değişikliklerin payı olduğu biliniyor.

Genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde çevresel bir faktörün (güneş ışığı, virüsler, kimyasallar, gıdalar, ilaçlar vb.) etkisiyle ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin normal çalışmamasından kaynaklanan lupus, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler dahil birçok organda görülebilir.

Lupus Nelere sebep olabilir. 

  • Yanaklarda ve burun köprüsü üzerinde ‘kelebek döküntü’ adı verilen kırmızı bir döküntüye neden olur. Bir de yüzde, kafa derisinde, kulaklarda, göğüste ve kollarda görülen bozuk para şeklinde, pullu ve kabarık bir döküntü de görülür, bunlar iyileşirken iz bırakabilir.
  • Işığa karşı hassasiyet, güneş ışığına karşı aşırı deri reaksiyonu gözlenir. Genelde giysilerle örtülen kısımda görülmez.
  • Ağızda ya da burunda küçük, ağrısız yaralar çıkabilir. Burundakiler, burun kanamasına neden olabilir.
  • Eklem ağrıları ve şişliği lupus hastalarının büyük çoğunluğunu etkiler. Ağrı bir eklemden diğerine geçebilir ve vücudun iki tarafında aynı eklemlerde simetrik olarak görülebilir.
  • Akciğerleri ve kalbi saran tabakalarda iltihaplanma, kalp ve akciğer çevresinde sıvı toplanmasına neden olabilir. Nefes alırken artan türde bir göğüs ağrısına neden olur.
  • SLE’li hastaların neredeyse tümünde böbrek hasarı vardır. Başlangıçta genellikle belirti vermez ve ancak idrar tahlili ve böbrek işlevine yönelik yapılan kan tetkikleriyle saptanabilir. Belirgin böbrek hasarı olanlarda idrarda protein ve/veya kan ve özellikle ayaklarda ve bacaklarda olmak üzere şişlik görülebilir.
  • Merkezi sinir sisteminde de hasarlar oluşturabilir; baş ağrısı, nöbetler ve dikkati toplamada ve anımsamada güçlük, duygu durum değişiklikleri, depresyon ve psikoz (düşünmenin ve davranışın bozulduğu ciddi bir mental durum) gibi nöro-psikiyatrik sorunlar gözlenebilir.
  • Kan hücresinde bozukluklar yaratabilir.

Lupus Tamamen Yok Olmaz, Ama Kontrol Altına Alınabilir. 
Lupus romatolojinin konusudur. Tedavisinde hastalığın şiddeti, etkilediği organlar, hastalığa eşlik eden başka bulgular göz önüne alınır. Her hastanın tedavisi kendisine özgüdür. Örneğin eklem ve deri sorunları ön planda olan bir hastanın tedavisi, böbrek ya da merkezi sinir sistemi tutulumu olan başka bir hastadan farklıdır. Tamamen ortadan kaldırılamamakla birlikte kontrol altına alınabilir.

Kaynak: www.ekmekvegul.net

Son Güncelleme: 11.03.2021 18:34
Hastalık  Sle  Hastalığı  Lupus  Belirtileri  Tedavisi   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });
yakındaki eczaneler nöbetçi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kalpte yaşanan rahatsızlıklar ciltte nasıl belirti veriyor?
Uzmanlardan uyarı: Gözdeki sararmayı ihmal etmeyin
İngiliz Sağlık Bakanı Hancock'tan Kovid-19 için 'birlikte yaşanabilir' yorumu
Kadınların çoğu bu hastalığın farkında değil
Gizemli hastalık nedeniyle 15 kişi hayatını kaybetti
Araştırma: Altı gençten birinde zihinsel hastalık belirtisi var
İletişim azaldıkça, Alzheimer süreci hızlanıyor
Akciğer, kalp, diyabet, yüksek tansiyon hastaları dikkat!

Son Dakika / En Yeniler

img
Erasmus Nedir, Nasıl Gidilir?
img
Urfa Kebap Nasıl Yapılır, Tarifi?
img
Kabak Çiçeği Dolması (Zeytinyağlı) Nasıl Yapılır, Tarifi?
img
Ciğer Şiş Nasıl Yapılır, Tarifi?
img
Erotomani kimlerde görülebiliyor?
img
Gençlerbirliği'nin yeni teknik direktörü Özcan Bizati ilk antrenmanına çıktı
img
Kimse çiftçinin derdini böyle anlatmadı. Akşener duyunca şoka girdi müthiş anlattı dedi
img
Son dakika... Gazeteci Ergin Konukseverin eşi evinde ölü bulundu
img
Sessiz kalp krizi geçirmek felç riskini artırıyor