Piyasaların yönü 29 Haziran 2022

Piyasaların yönü  29 Haziran 2022
EKONOMİ A- | A+   29.06.2022 10.45
Qavun

Geçen hafta endeks haftayı yatay tamamladı ve bu haftayı yatay devam ettirmektedir. ...

BIST100… Geçen hafta endeks haftayı yatay tamamladı ve bu haftayı yatay devam ettirmektedir. Enflasyonist endişeler gölgesinde ve Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle artan enerji fiyatlarının baskısında ileri yönlü enflasyon beklentileri de yukarı yönlü olmaya devam etmektedir. Hafta içinde İTO Mayıs ayı için enflsayonu %87,35 olarak açıkladı. Mevcut artış son 24 yılın en yüksek artışı oldu. Geçen hafta TÜİK TÜFE/ÜFE rakamlarını açıkladı. Mayıs ayı için açıklanan TÜFE aylık bazda 2,98% artış gösterirken yıllık bazda ise bu rakam 73,50% olarak kaydedildi. Yünanistan ile olan gerilim ve Suriye’de olabilecek olası bir operasyon yurtiçi riskleri yukarı yönlü etkilemektedir. Bununla birlikte BDDK geçen hafta yaptığı bir açıklama ile bundan sonra belirli bir limitin üstünde döviz bulunduran şirketlerin TL cinsi kredi kullanamayacağını bildirdi. 

USDTRY… Güne 16.67 TL seviyelerinde başlayan kur, BDDK kararları sonrası aşağı yönlü baskılanmaktadır. Global enflasyonist endişeler gölgesinde yurtiçi enflasyonunda da yükselişin devam etmesi risk algısı olarak olumsuz bir etken olmaya devam etmektedir. Geçen haftalarda ABD TÜFE verisi 41 yılın zirvesini görerek yıllık bazda 8,6% olarak açıklandı. Bununla birlikte FED 28 yılın en sert faiz artışını yaparak faiz oranını 1,50-1,75 seviyesine çıkardı. TCMB geçen hafta yaptığı ppk toplantısında faizi %14 seviyesinde sabit bıraktı. 

EURTRY… Türk Lirası, savaş ve enflasyonist baskıların gölgesinde parite BDDK kararları sonrası aşağı yönlü baskılanmıştır. Sabah saatlerinde parite 17.53 TL seviyelerinde seyretmektedir. 

EURUSD… Global baz da olduğu gibi Avrupa tarafında da pandemi endişeleri ve enerji bazlı enflasyonist endişeler devam etmektedir. En son Japonya ve İsviçre’de Rusya’ya yaptırım konusunda adım attılar. AMB’li yetkililer, Rusya savaşının ekomomi için büyük bir şok olduğunu belirttiler ve Temmuz dönemi için faizi pozitif seviyeye çıkarabileceklerinin sinyalini verdiler. Enflasyon halen en önemli risk unsuru olarak global bazda varlığını devam ettirmektedir. 

XAUUSD… Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan jeopolitik gerilim altını orta vade de yukarı taşısa bile kısa vadeli düşüş devam etmektedir. Buna Rusya’nın girişi ile ABD+AB tarafından ek yaptırımlar ve gelmesi ve diğer ülkelerinde buna katılması daha da etkilemektedir. Global ekonominin toparlanamama riski hali hazırda bulunurken, jeopolitik risklerin desteği ile altını orta vadeli olarak güçlenmektedir. 

GLDGR… Jeopolitik riskler gölgesinde ons altının yükselişi gram altınıda yukarı yönlü etkilemiştir. Savaş yönlü gidişat halen önemini korumaktadır. Sabah saatlerinde gram altın 976 TL seviyelerini görmektedir. 

BRENT… AB tarafında savaş sebebi ile enerji krizi olarak yansıması Brent petrolü güçlendirmektedir. OPEC tarafında üretim artışı ve arz sorunları ve Rusya tarafında jeopolitik riskler Brent Petrolü yukarı yönlü taşıma baskısını orta vadeli devam ettirmektedir. 

S&P500… Son dönemde aşırı satış dalgasına maruz kalan endeks, jeopolitik riskler ve arz kaynaklı yüksek enflasyon görünümü risk unsuru olarak önemini korumaktadır. Endeks tarafında ise uzun süreli satış baskısı devam etmektedir. En son FED’in 75 baz puan faizi artırması piyasayı rahatlatmış gözükse bile mevcut riskler önemini korumaktadır.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 29.06.2022 10:45
Piyasalar  Bist100  Bist  Usd  Dolar  Euro  Brent  Tl   
Qavun

YORUMLAR