Powerbank Nedir, Ne işe Yarar?

Powerbank Nedir, Ne işe Yarar?
TEKNOLOJİ A- | A+   06.03.2021 19.19
Qavun

Powerbank Nedir, Ne işe Yarar?

Powerbank: piyasalarda çeşitli boyutlarda üretilen, taşınabilir şarj aleti olarak ta bilinen, istediğiniz yerde ve zamanda telefonunuzu şarj etmeye yarayan bir cihazdır. Powerbankta bir nevi bataryadır. İstediğiniz zaman istediğiniz yere götürebilirsiniz.

Yüksek Kapasite, Daha Çok Şarj

Taşınabilir şarj aletlerinin mAh (miliamper saat) değeri ne kadar yüksekse, o kadar pil ömrü sunmaktadır. Powerbank'ın mAh değeri yükseldikçe ebatları da artar, bu da daha fazla ağırlık, kalınlık ve uzunluk demektir. Bataryalarımız her zaman bitebiliyor bunu önlemek için üretilen powerbanklar telefonlar için bir harika demektir. Powerbanklar olmasa yarı yolda kalırsınız ve işlerinizde geri kalırsınız.

Peki mAh Nedir?

Miliamper / Saat yani saatte kaç miliamper depolayabildiğini ve cihazlara verebildiğini gösterir. Powerbankların üzerinde genelde 5V/1A yazar, USB çıkışları sabittir ancak amper çıkışı değişebilir. 1 Amper 1000 mAh yani 2 saatte 2000 mAh'lık bir bataryayı tam olarak doldurabilir.

Bazılarında ise 5V/2A yazar bu da 1 saatte 2000 mAh'lık bataryayı tam olarak doldurabilir. Bizim size tavsiyemiz 5V/2A yazanlardan almanız, bunlar da genellikle yüksek kapasiteli powerbanklarda vardır. 2 Amper çıkışı olanlar 2 kat daha hızlı telefonu şarj eder.

Bazı Powerbanklar kayıp verebiliyor, örneğin 20000 mAh'lık bir powerbank 2500 mAh telefonu 8 kez tam şarj eder ama öyle değildir. Arada kayıplar verilebilir ve bu sayı 6-7' ye kadar düşebilir. Bu kayıplar taşınabilir şarj aletini nasıl kullandığınıza ve nerede sakladığınıza bağlıdır. Eğer güneşte tutarsanız veya düzgün bir şekilde kullanmazsanız sürekli düşürürseniz hem çabuk bozulur hem de kayıp verir ve telefonunuzu daha az şarj eder. Hatta daha yavaş şarj etmesine bile yol açabilir.

Powerbankların LED Fenerli olanları sizin için bir artıdır ama olmasa da olur. LED Feneri sayesinde ışıksız bir ortama girdiğinizde LED Feneri açarsınız ve ışıksız kalmazsınız. Karanlıkta rahat edersiniz.

Powerbank alırken nelere dikkat etmeliyiz?

1- İhtiyaçlarımızı doğru belirleyeceğiz

Powerbank yani taşınabilir batarya, adından da anlayacağımız üzere taşınabilir bir ürün. O yüzden doğrudan en büyüğünü tercih etmek pek akılcı olmayacaktır. İşinize yarayacak, pratik bir çözüm en ideali olacaktır.

Örneğin yanınızda sürekli kullandığınız 2500 – 3500 mAh kapasite ağırlında bir akıllı telefon varsa, sizin en az 6000 – 7000 mAh seviyesinde taşınabilir şarj cihazı tercih etmeniz gerekecektir. Özellikle çok fazla mobilseniz ve prize oldukça az ulaşıyorsanız, tam şarj için 10.000 mAh seviyesine çıkmanızı öneririz.

Kısacası, kullandığınız cihazların miliamper cinsinden kapasitelerini bilip, onların toplamının yaklaşık 3 katı kapasiteye sahip bir powerbank seçimi ideal olacaktır.

2- Powerbank şarj etme hızı ve hızlı şarj desteği

Powerbank yani taşınabilir bataryaları, şarj cihazınızın ucuna takılmış bir batarya gibi düşünün. Yazımızın ortalarında da bahsettiğimiz gibi 1 amperlik şarj cihazı, 2000 mAh’lik bir bataryayı 2 saatte şarj eder.

Fakat 2 amperlik bir şarj cihazı, 2000 mAh’lik bir bataryayı 1 saate şarj eder. Yani powerbank alırken, USB çıkışlarının amper değerlerine bakmamız gerekiyor.

Powerbank alacaksanız, 5000 – 7000 mAh seviyesinde minimum çıkış gücünün 1.5 Amper, 8.000 – 10000 mAh ve üzeri seviyedeki powerbankler için de çıkış gücünün minimum 2 amper seviyesinde olmasını tavsiye ediyoruz.

Tabii günümüzde hızlı şarj desteği bazı üreticilerin verdiği isimlendirme ve sertifikalarla da garanti altına alındı. Qualcomm’un Quick Charge 2 ya da 3 özelliğini destekleyen bir Powerbank, Android tarafında hızlı şarj desteği olan ürünleri hızlı şarj edecektir.

Çünkü mobil şarj deneyiminin hızı, normal şarj hızından çok daha yüksek olmalı. Düşünün acil bir işiniz var ve dışarıdasınız. Hemen powerbank’e cihazınızı bağladınız. Olabildiğince hızlı şarj olması gerekiyor. Zaman kaybına tahammülünüz olsa, zaten powerbank almazdınız.

O yüzden 1 amper çıkış gücüne sahip powerbanklerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Tabii beklemeyi seviyorsanız orası ayrı bir konu.

3- Powerbank güç çıkış sayısı

Powerbank üzerinde bulunan çıkış sayıları oldukça önemli.

Eğer hem tablet hem de akıllı telefon ya da iki tane akıllı telefon kullanıcısıysanız, en az 2 tane çıkışa sahip ve iki çıkıştan da 2 amper güç verebilen powerbankleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

2000 – 2500 mAh değerinde bataryaya sahip, tek bir cihaz kullanıyorsanız, tek çıkışa sahip, ince ve hafif kısaca mütevazi 5000 – 6000 mAh’lik powerbank size yeterli gelecektir.

4- LED uyarı ve şarj olurken şarj edebilme özelliği

Uzun bir yoldan sonra eve geldiniz. Harici bataryanızı epey kullandınız. Hem telefonunuzu hem de harici bataryanızı şarj etmek istiyorsunuz. Ne yaparsınız?

Şarj adaptörüne taşınabilir bataryayı takarsınız, taşınabilir bataryaya ise akıllı telefonu bağlarsınız. Böylece hem akıllı telefon, hem de taşınabilir batarya, süresi uzasa da aynı anda şarj olacaktır.

Fakat bunu yapamayan modeller de var. Siz siz olun, aynı anda hem şarj olup, hem de şarj edebilen powerbank çözümlerinden tercih edin.

Ayrıca şarj olurken ve bir cihaz takıp şarj ettiğiniz durumları gösteren bir LED bildiriminin de bulunması, işleri oldukça kolaylaştıran detaylardan.

Dikkat! Uyarı!

Powerbank alacaksanız powerbanklerinizi sıcağa ve darbeye maruz bırakmamanız gerekecek. Eğer aşırı sıcağa ve darbeye maruz kaldığında içinde bulunan batarya deforme olabilir. Özellikle yüksek kapasiteli powerbank'lar daha yüksek patlama yaratabilir ve hem canınıza hem malınıza zarar verebilir. Şarj hızı kablo ile de alakalıdır ne kadar kaliteli kablo kullanırsanız telefonunuz o kadar hızlı şarj olur. Bizim tercihimiz kendi telefon kablolarınız ile şarj etmeniz.

Son Güncelleme: 18.05.2022 20:39
Powerbank  Powerbank ne işe yarar  Aklınızda bulunsun  Şarj aleti  Taşınabilir şarj aleti   
Qavun

YORUMLAR