Şubat ayı ihracatı 18,6 milyar dolar

Şubat ayı ihracatı 18,6 milyar dolar
EKONOMİA- | A+   02.03.2023 11.54
Qavun

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre şubat ayı ihracatı 18,6 milyar dolar oldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama şöyle:

"6 Şubat 2023 tarihinde 11 ilimizi ve milyonlarca vatandaşımızı etkileyen deprem felaketi nedeniyle vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, geride kalanlara ve tüm ülkemize başsağlığı diliyoruz. Bu afet yalnızca 11 ilde yaşayan vatandaşlarımızı değil, tüm Türkiye’yi derinden etkilemiştir. Deprem felaketinde kaybettiğimiz canların üzüntüsü tüm ülkemizde yaşanırken, ilgili diğer kurumlarımızla birlikte Bakanlığımız bölgedeki ticaretin normale dönmesi için çalışmalarına devam etmektedir. Deprem felaketi nedeniyle aylık dış ticaret değerlendirmesi bu ay için basın bildirisi şeklinde kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 2022 yılında ihracatta büyük başarılar elde edilmiştir. Mal ihracatının yanı sıra hizmetler ihracatında da önemli bir aşamaya gelinmiştir. 2022 yılında mal ihracatımız %12,9 oranında artış ile 254,2 milyar dolar olur iken, hizmet ihracatımız ise %46,5 oranında artış neticesinde 90 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye ekonomisi, 2022 yılında %5,6 ile Orta Vadeli Program (2023-2025) tahmini olan %5’in üzerinde büyümüştür. Mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı yıl genelinde 2,2 puan pozitif gerçekleşerek büyümenin %40’ını oluşturmuş ve ihracat büyümenin itici gücü olmayı sürdürmüştür. Öte yandan, ülkemizin toplam ihracatının %8,6’sını oluşturan 11 ilimizde yaşanan deprem felaketinin ihracatımız üzerinde aşağı yönlü etkisi olmuştur.

2023 yılı Şubat ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %6,4 azalışla 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Gümrük kapıları verilerine göre bu iller arasında özellikle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da deprem sonrasında ihracatta önemli ölçüde gerileme meydana gelmiştir. Aylık tahminlerimizde yaşanan sapmalar ve il bazlı düşüşler dikkate alındığında, deprem nedeniyle Şubat ayı ihracatımızda doğrudan 1,5 milyar dolarlık bir aşağı yönlü etki olduğu değerlendirilmektedir.

Geçen yılın aynı dönemine göre dış talebin nispeten zayıf seyri ve avro-dolar paritesinin düşük gerçekleşmesi de ihracatımızı aşağı yönlü etkilemiştir. Parite sebebi ile ihracatımız 2023 yılı Şubat ayında 529,2 milyon dolar daha az gerçekleşmiştir. Şubat ayı ithalatımız ise 30,8 milyar dolar olurken, bu rakamın %22’si enerji ithalatı kaynaklıdır.

Ayrıca, ithalattaki artış önemli oranda işlenmemiş altın ithalatından kaynaklanmaktadır. Nitekim bu dönemde işlenmemiş altın ithalatı 3,7 milyar dolar artarak (%858,7 artış) 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2023 Şubat ayında ithalattaki artışta öne çıkan ürün grupları arasında otomotiv ithalatı yarı iletken krizinin aşılmasından dolayı 2,1 milyar dolar (%81 artış), makine ithalatı 2,9 milyar dolar (%22,2 artış), elektrikli makineler ithalatı 2,1 milyar dolar (%40,5 artış) olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı itibarıyla, depremden etkilenen 11 ilimizin Türkiye GSYH’si içindeki payı %9,8’dir.

Depremin illerin ekonomisinde yol açtığı tahribatın ivedilikle aşılması amacıyla gerekli tedbirler hayata geçirilmekte olup, depremden etkilenen işletmelerimizi tekrar ayağa kaldırmak üzere kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlar kapsamında çalışmalar yapılmaktadır. Deprem felaketi nedeniyle kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Millet olarak hepimizin başı sağ olsun."

Hibya Haber Ajansı

Son Güncelleme: 02.03.2023 11:54
Şubat ayı  İhracat  Ticaret bakanlığı   
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });

booked.net

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

'Domates ihracat yasağı kararı Türkiye’yi domates ithalatçısı yapar'
PMI Şubat’ta 50,1 olarak gerçekleşti
Rize'de Şubat ayı aramalar ve yol kontrolü faaliyetleri
Şubat ayı enflasyon değerlendirmesi
Yurt içi üretici fiyat endeksi, Şubat 2023
Tüketici fiyat endeksi, Şubat 2023
Borçlanma araçları, yatırım fonları ve varant itfa/kupon/getiri/ nakdi uzlaşı ödeme işlemleri 28 Şubat 2023
Hak kullanımı 28 Şubat 2023

Son Dakika / En Yeniler

img
Eski bina enkazlarındaki asbest lifleri akciğer kanserine neden olabilir
img
Asya ve ABD borsaları pozitif 07 Mart 2023
img
Türk girişimciler yapay zekaya dublaj yaptırıyor
img
Piyasalara analitik bakış 07 Mart 2023
img
Bilişim Vadisi Mobilite Hızlandırma Programı başvuruları başladı
img
Bitci Borsa, 2023 planlarıyla ekosisteme yenilikler sunmaya hazır
img
HP tarafından tasarlanan Z By HP olağanüstü performansla geliyor
img
Schafer, sağlıklı lezzetleri mutfağınıza getiriyor
img
Kısa ve uzun süreli hedefler motivasyonu artırıyor
img
Piyasa analizi 07 Mart 2023

Trend Haberler

img
2023 Erkekler CEV Şampiyonlar Ligi çeyrek final maç programı
... Devamı
img
İYİ Partisi Sözcüsü Zorlu: 'Akşener Millet İttifakı'na yeni bir öneri oluşturdu'
img
Resmi Gazete başlıkları 06 Mart 2023
img
TCL Moveaudio Air, Türkiye’de satışa sunuldu
img
İstanbul'da metamfetamin operasyonu
img
Mehmetçik, deprem bölgesindeki yardım faaliyetlerine devam ediyor 06 Mart 2023
img
Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 19. haftası
img
El emeği ürünler depremzedeler için satıldı
img
Sakaryaspor, Altaş Denizlispor'u mağlup etti
img
USD/TRY analizi 06 Mart 2023