BİLGİ PORTALI
BAŞVURU KAYNAĞI
HER ZAMAN ELİNİZİN ALTINDA

TIKLAYIN

Tarım ve Orman Bakanlığı atık suları tekrar kullanıma sunacak proje geliştirdi

Tarım ve Orman Bakanlığı atık suları tekrar kullanıma sunacak proje geliştirdi
EKONOMİA- | A+   11.12.2020 11.38
Qavun

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan "Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi Projesi" ile yılda 5,7 milyar metreküp arıtılmış su, tarım, peyzaj, sanayi gibi birçok çevresel konularda değerlendirilecek.

Ankara

AA muhabirinin, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, iklim değişikliğinin artan olumsuz etkileri ve Türkiye'nin ekonomik büyüme hızıyla paralel olarak su talebi de artıyor.

Bakanlık tarafından, Türkiye genelinde kentsel atık su arıtma tesislerinden çıkan ve tarımdan dönen suların gerekli ilave arıtma süreçlerinden geçirilerek tekrar tarımda veya sanayi ile çevresel ihtiyaçlar doğrultusunda kullanım potansiyelinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda Bakanlıkça hazırlanan ve geçen yıl sonunda tamamlanan "Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi Projesi" ile 25 havza için Yeniden Kullanılabilir Su Potansiyeli Raporu, Karakterizasyon Raporu ve Ön Fizibilite Raporları hazırlandı. Ayrıca yeniden kullanım rehber dokümanı hazırlanarak 3 pilot ilin atık su arıtma tesisinde geri kazanım uygulama projeleri tamamlandı.

28,9 milyar lira yatırım yapılması gerekiyor

Yapılan maliyet çalışmaları sonucunda, belirlenen yeniden kullanım önerilerinin hayata geçirilebilmesi için 28,9 milyar lira yatırım yapılması gerektiği belirlendi. Yapılacak yatırımların işletme maliyeti ise yılda 1,3 milyar lira olarak hesaplandı. Bu yatırımlar sonucunda yılda 5,7 milyar metreküp suyun yeniden kullanım imkanı oluşturulacak.

Tüm kullanılmış su kaynaklarının değerlendirilmesiyle yılda, 3,3 milyar metreküp suyun tarımsal sulama, 49 milyon metreküp suyun peyzaj sulamada, 378 milyon metreküp suyun sanayide, 2 milyar metreküp suyun çevresel kullanımda, 57 milyon metreküp suyun yeraltı su kaynaklarının beslenmesinde ve 34 milyon metreküp suyun ise içme suyu olarak dolaylı kullanımda değerlendirilmesi hedefleniyor.

Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi Projesi’nin devamı niteliğinde, 2021 yılında bir Avrupa Birliği (AB) projesi başlatılması planlanıyor. Projede, yeniden kullanım master planı ve 10 pilot il için uygulama projeleri ve AB fonları ile hayata geçirilebilmeleri için ihale dokümanları hazırlanacak.

Tarımdan dönen suların yeniden kullanımını sağlamak maksadıyla perdeli yapay sulak alanların verimliliğinin inceleneceği "Sulamadan Dönen Suların İyileştirilmesi için Perdeli Yapay Sulak Alan Pilot Projesi"nin de ihale süreci devam ediyor.

Su kayıplarının azaltılması çalışmaları

Bu yıl Türkiye genelinde yüzde 37 seviyesinde olan içme suyu şebekelerindeki su kaybı, büyükşehir ve il belediyelerinde 2023'e kadar yüzde 30, 2028'e kadar ise yüzde 25 düzeyine, diğer belediyelerde 2023'e kadar yüzde 35, 2028'e kadar yüzde 30, 2033 yılına kadar ise en fazla yüzde 25 düzeyine indirilecek.

Şebekelerdeki su kayıplarının azaltılması için belediyelere yönelik eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetlerine devam ediliyor.

Son Güncelleme: 11.12.2020 11:42
Kullanılmış  Sun  Yeniden  Kullanım  Alternatifnin  Değerlendirilmesi  Projesi  Atık  Tarım  Orman  Bakanlığı 
Qavun

YORUMLAR

'); $('#myModal').modal('show'); }, beforeSend: function () { status.empty(); }, complete: function (xhr) { status.empty(); if (xhr.responseText === "1") { modalbaslik.html(' Tamamlandı!!'); status.html("Yorumunuz Başarıyla Alınmıştır.En Kısa Sürede Editörlerimiz Tarafından İncelenerek Onaylanacaktır."); yorcek(); } else { modalbaslik.html(' Hata!!'); status.html(xhr.responseText); } } }); });
yakındaki eczaneler nöbetçi

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Trump: Yasal olmayan ve geç gelen oyları sayarsanız, bu seçimi bizden çalabilirler
Gilaburu Suyu Nedir, Başlıca Faydaları Nelerdir?
ABD Yüksek Mahkemesinden kritik 'oy sayım' kararı
Samsun'da virüs ateşi yükseliyor
Koronavirüsün bir etkisi daha ortaya çıktı: İktidarsızlık
Cenk Tosun açıkladı! 'Geri döneceğim'
Akciğere inen koronavirüse karşı solunum terapisi; SGK tarafından karşılanıyor
Kolonyanın sahte olduğu nasıl anlaşılır? Sürdüğünüzde eliniz gerginleşiyorsa...

Son Dakika / En Yeniler

img
Kocaeli'de ‘WhatsApp' dolandırıcısı yakalandı
img
İngiltere'nin sevilen ekran yüzü, oyuncu Barbara Windsor hayatını kaybetti
img
Her yerde baraj ve göllerde su seviyesi düşerken orada artıyor
img
CHP'li Emir: Sağlık Bakanı, aşı iddiamız ile ilgili ağzındaki baklayı çıkartıyor
img
Haciz gelen çiftçiler isyanda
img
Almanya can kaybında zirveyi gördü: 2.5 dakikada bir kişi ölüyor
img
Disney+ Türkiye'de ne zaman kullanıma girecek?
img
MKE Ankaragücü yarın İttifak Holding Konyaspor'u konuk edecek
img
Ferrari'de şok ayrılık
img
Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'a tutuklama kumpası

Trend Haberler

img
Fenerbahçe, Vedat Muriqi transferinden 1 milyon euro daha kazandı
Fenerbahçe, geçtiğimiz sezon Çaykur Rizespor'dan transfer ettiği Vedat Muriqi'i 17.5 milyon Euro bedelle bu sezon başında İtalyan ekibi Lazio'ya göndermişti. Sezon başında ... Devamı
img
Ozan Tufan'dan transfer sözleri: F.Bahçe'ye para kazandırıp Avrupa'ya gitmek istiyorum
img
Avrasya Araştırma Başkanı ‘çok ilginç şeyler oluyor’ diyerek paylaştı: İşte gündeme oturacak o anket
img
Erol Bulut kolları sıvadı! 'Kadıköy'den çıkış yok'
img
Fenerbahçe'ye Yaremchuk için takas teklifi yapıldı
img
Fenerbahçe'nin sağ kanadına gelecek isim
img
İYİ Parti'li Aylin Cesur: Rtük'ü Medyayı Susturan Kurum Olmaktan Çıkartmamız Lazım
img
Fenerbahçeli Cisse ve Thiam'dan Webo'ya destek
img
Mesut Özil'den F.Bahçelileri heyecanlandıran paylaşım! Videodaki detay dikkat çekti
img
Mansur Yavaş'tan kritik Ankara ve İstanbul açıklaması