04.01.2022 12:37 │Günc.: 04.01.2022 12:37

Teknolojide gerçekleşen gelişmeler, daha önce hayatımızda olmayan yapay zekâ, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi kavramları popüler hale getirdi. Bu yeni kavramlar, elektronik güvenlik sektörünün de vazgeçilmez teknolojileri arasında hızlıca yer almaya başladı. 

Özellikle güvenlik kameraları, yapay zekâ ve derin öğrenme teknolojilerinin en çok kullanıldığı elektronik güvenlik ürünleri oldu. Birkaç yıl öncesine kadar sadece özel segment kameralarda mevcut olan video analiz özelliği, günümüzde neredeyse her seviye kamerada görülmeye başlandı. Bugün kamera üzerinde yapay zekâ destekli video analizlerin yanı sıra orta seviye standardındaki kameraları akıllandıran NVR’lar, sadece işi kameralara analiz yeteneği kazandırmak olan cihazlar, bunu bulut tabanlı olarak yapan sistemlerle birlikte her ihtiyaca cevap verebilecek geniş bir ekosistem oluştu.

Önceleri sadece dome ya da bullet tipi denilen daha standart kamera tipleri üzerinde yapılandırılabilen yapay zekâ tabanlı analiz yetenekleri, bugün gelişen teknoloji sayesinde balık gözü, multi-sensor gibi farklı kamera tipleri üzerinde de kurgulanabiliyor. Uygulandıkları projelerde ise verimlilik ve finansal fayda sağlıyorlar.  

Tehditlere karşı caydırıcı

Sensormatic CMO’su Pelin Yelkencioğlu, video analizli kameralarla tehditlere daha güvenilir, daha doğru, daha kolay şekilde ve daha kısa zamanda müdahale edilebildiğini belirterek, “Geniş ve büyük alanlar bir yana sandart kameralarla izlediğiniz çok geniş olmayan bir alanda bile sürekli izleme yapmak ve istenmeyen durumlara anında müdahale etmek bazen çok mümkün olamıyor. Böyle bir sistemde herhangi bir tehdit, gerçekleşme öncesi veya esnasında değil, gerçekleştikten sonra görülebiliyor. Oysa analiz özellikli kamera çözümleri sayesinde, daha önce oluşturduğunuz senaryolar üzerinden potansiyel bir olayı fark etmek ve takibe almak çok kolaylaşıyor. Örneğin; belirli bir alanda insan ya da bir aracın bulunmasını istemiyorsanız ya da ilgili alanda bunlardan birinin belirli bir zaman boyunca bulunması halinde alarm alıp, operatörü uyarmasını istiyorsanız günümüz video analiz teknolojileriyle bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede geleneksel, reaktif güvenlik yerine yeni nesil proaktif güvenlik için ortam sağlamış oluyorsunuz.” dedi.

Farklı alanlarda kullanımı yaygınlaşıyor

Yapay zekâ destekli, akıllı, analiz yeteneğine sahip kameralar, farklı güvenlik sistemleriyle entegre edilerek daha değişik faydalar da sunabiliyor. Örneğin; radarlarla entegre edilen video analiz sistemleri geniş endüstriyel alanlarda çevre koruma sağlarken, geçiş kontrol sistemine entegre edilerek giriş-çıkışlardaki hareketlilik ya da istenmeyen durumlarda oluşan hareketlilik anında gözleniyor. Mevcut yapay zekâ destekli sistem ile yüz tanımayla entegre olan sistemler de oluşturuluyor. Bu şekilde şüpheli kişilerin alanlardaki duruşları, görünüşleri hatta yaşları değişiklik gösterse bile takibi sağlanıyor. 

Arama motoru gibi kamera!

Yapay zeka destekli sistemin getirdiği entegrasyon yeteneği sayesinde, kayıtlı ya da canlı görüntü üzerinden ilgili kişi ya da nesneye ait belirli özellikler üzerinden tarama yapılabiliyor. Bu teknolojiyle AVM, okul, havalimanı, otel ve hastane gibi insan trafiğinin yoğun olduğu toplu kullanım alanlarında kaydedilen görüntüler anlamlı hale geliyor. Örneğin; AVM içinde ailesinin yanından ayrılan küçük bir çocuğun yeri saniyeler içinde tespit edebiliyor. Çocuğun ailesiyle birlikteyken alınan görüntüsü seçilerek, mekanda kullanılan tüm kameraların kayıtları içinde aranıyor ve ailesinden ayrıldıktan sonra bulunduğu tüm alanlar ve en son bulunduğu yer saniyeler içinde tespit edilerek tıpkı bir film şeridi gibi anbean izlenebiliyor. En az birkaç saat süren hatta olaya göre günlerce sürebilecek tarama ve eşleştirmeler, bu teknoloji sayesinde dakikalara indirgenebiliyor. 

EİB’den 2021 yılında 16 milyar 325 milyon dolar ihracat
İBB'ye 'terör' teftişi: Devlet Bahçeli Soylu'ya sahip çıktı, İmamoğlu'nu hedef aldı!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Casper’ın “Kur-al” Uygulamasına İlgi Artıyor!

OCR Labs, dijital kimlik doğrulama ihtiyacını kullanıcı dostu teknolojisiyle giderecek

2022’de Dijital İletişim Kanalların Önemi Daha Da Artacak

2022’de işlerini büyütmek isteyen şirketlere dijital pazarlamanın yeni şifreleri

Dijital reklam sektörü artan teknolojiyi 2022’de son hızla kullanacak

Sutec dijital baskı makineleri ile her baskıda verimlilik, dayanıklılık, kalite

Son Eklenenler

  • Erdoğan'a yakın şirketlerin dolar vurgunu: 18 TL'den satıp 10.30 TL'den geri aldılar

    CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, "Demirören Grubu ve 5 şirket, 20 Aralık günü çok yüksek
  • Ekonomik tsunami uyarısı

    "Üretici ile tüketici enflasyonu arasındaki fark 44 puan. Bu tüm zamanların rekoru. Bu gelen tsunamiye karşı,
  • Koronavirüs salgınında vaka sayısı 50 bini aştı 04 Ocak 2022

    Türkiye'de koronavirüs vaka sayısında düne göre artış yaşandı.
  • Dr. Nil Keskin’den Z Kuşağına Tavsiyeler Daha Yaratıcı Bir Girişimci Olmanın 5 Püf Noktası

    Tink - Teknoloji ve İnsan Koleji’nde Z kuşağı ile buluşan Dr. Nil Keskin, FemTech endüstrisi hakkında
  • Emine Semiye Kitaplığı’nın ikinci cildi “Muallime” VakıfBank Kültür Yayınları’nda

    VakıfBank Kültür Yayınları, Meşrutiyet döneminin önde gelen kadın yazarlarından Emine Semiye’nin “Muallime” adlı eserini okurla buluşturuyor.
  • Aydın: "Doğru söylemiyorlar gerçeği perdeliyorlar"

    Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fatih Aydın, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Aydın açıklamasında şu ifadelere yer
  • Satoshi Nakamoto Kim? İtalyan Bankasından Dev Kripto Adımı

    Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü yaptığı değerlendirmede Nakamato'dan İtalyan Dev Bankası'nın dev kripto adımına
  • Çocuğa Okuma Kültürü Kazandırmak İçin 5 Öneri

    Uzmanlara göre küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı, çocukların ilerleyen dönemlerde daha hızlı anlama, kavrama ve anladığını
  • Günün Öne çıkan gelişmeleri 04 Ocak 2021

    GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ
  • Monitör seçimi iş performansını nasıl etkiliyor?

    Evden çalışma süresinin artmasıyla birlikte, sağlıklı bir çalışma ortamının sürdürülebilir olması öncelikli hâle geldi. Pandeminin başlangıcından